Mohammed Bin Salman raakte enkele maanden wéér in opspraak. Hij maakt deel uit van het consortium die in oktober van dit jaar het aandelenpakket van voetbalclub Newcastle United overnam voor zo’n € 350 miljoen. De voetbalclub werd voor 90% overgenomen door het Saoedisch investeringsfonds Public Investment Fund (PIF), die wordt aangevoerd door de Saoedische prins, waardoor het ’s werelds rijkste voetbalclub is, ondanks de zwakke positie in de Premier League. Dit is echter bij lange na niet de enige grote aankoop van deze Arabische kroonprins.

Eigenaar van Newcastle United, Mohammed Bin Salman

Nadat hij afstudeerde werkte hij voor verschillende overheidsinstanties, voordat hij in 2009 werd aangesteld als speciaal adviseur van zijn vader, die destijds gouverneur van Riyad was. Hij werd in juni 2017 tot kroonprins benoemd nadat zijn vader, de 84-jarige koning Salman bin Abdulaziz Al Saud die aan alzheimer lijdt, had besloten zijn neef Mohammed bin Nayef uit zijn functie te ontheven.

De 36-jarige erfgenaam zal de troon bestijgen zodra zijn vader komt te overlijden, maar controleert de regering eigenlijk nu al. Sinds hij een politieke figuur is geworden, raakte hij diverse keren in opspraak. Het meest notorische moment vond plaats in de herfst van 2018, toen de wereld verontwaardigd de ontwikkeling volgende rondom de dood van journalist Jamal Khashoggi, waarvan de CIA concludeerde dat hij op bevel van de prins was vermoord. In januari werd hij beschuldigd van het hacken van de persoonlijke mobiele telefoon van Amazon-CEO Jeff Bezos, een bewering die de Saoedische ambassade ‘absurd’ noemde.

Saudi Aramco

De Saoedische koninklijke familie bestaat uit zo’n 15.000 leden, maar het grootste deel van het fortuin wordt naar verluidt beheert door 2.000 van hen. Het collectieve vermogen wordt geschat op € 1,5 biljoen, wat voornamelijk voortkomt uit de waarde van oliemaatschappij Saudi Aramco, het meest waardevolle bedrijf ter wereld. Het overtreft de marktkapitalisaties van de grootste Amerikaanse giganten, waaronder Amazon, Microsoft, Apple  en het moederbedrijf van Google, Alphabet.

Vastgoed, Salvator Mundi en Italiaans jacht à € 500 miljoen

Tijdens een bezoek van president Obama aan het weelderige Erga Palace, zagen verslaggevers verguld, gouden meubulair. Naar verluidt bezit de koninklijke familie daarnaast nog verschillende andere residenties verspreid over de hele aardkloot, waaronder in Zwitserland, Londen, Marokko en een kasteel in Frankrijk van € 266 miljoen.

Naast stenen zit de familie ook verwikkelt in kunst. In november van 2017 werd Leonardo da Vinci’s ‘Salvator Mundi’ verkocht voor een recordbedrag van $ 450 miljoen. Toen werd gezegd dat het schilderij zou komen te hangen in het Louvre Abu Dhabi, maar het gerucht gaat dat het kunstwerk in het superjacht van Mohammed Bin Salman hangt.

Dat jacht is 133,9 meter lang en heet Serene, gebouwd door de Italiaanse scheepswerf Fincantieri. In de zomer van 2014 huurde Bill Gates het jacht voor $ 5 miljoen per week van de Russische ‘wodkamiljardair’ Yuri Shefler. Toen het schip in 2015 in Frankrijk dobberde trok het de aandacht van Mohammed bin Salman, die ‘m vervolgens overkocht voor circa € 500 miljoen. In 2016 meerde het schip aan in Vlissingen.