“We hebben onze club terug”, zongen de Newcastle United fans enthousiast na het vertrek van de ‘zuinige’ Mike Ashley. De voetbalclub is overgenomen door een Saoedisch investeringsfonds, die wordt aangevoerd door de omstreden prins Mohammed bin Salman. Het consortium neemt het aandelenpakket voor zo’n € 350 miljoen over. De collectieve rijkdom van de Saoedische PIF, het desbetreffende investeringsfonds, is naar die schatting £ 320 miljard (omgerekend € 376 miljard), waarmee het met afstand de rijkste club ter wereld is. Om dat in perspectief te plaatsen: Paris Saint-Germain moet het doen met £ 220 miljard (€ 259 miljard).

Newcastle United is nu met afstand de rijkste club

“De Premier League heeft nu juridisch bindende garanties gekregen dat het koninkrijk Saudi-Arabië geen controle zal hebben over Newcastle United Football Club”, luidt de officiële verklaring. Deze overname vindt plaats nadat de club 14 jaar lang in handen wasvan Ashley. Newcastle-fans willen zijn maar al te blij het het vertrek van Britse miljardair, die volgens hen te weinig investeerde en amper ambitie vertoonde.

Afgelopen zomer werd de veelbesproken overname nog afgeketst, omdat het onderhandelingsproces teveel tijd innam. Ook werden de Premier League-wedstrijden in Saoedi-Arabië illegaal uitgezonden door een piratenzender. Er was een verbod op beIN Sports, dat de uitzendrechten in handen heeft, maar dat verbod wordt nu opgeheven. Bovendien heeft de Premier League nu de zekerheid gekregen dat de staat niet direct betrokken zal zijn bij het runnen van de club.

Het Saoedische consortium krijgt 80% van de aandelen in handen, terwijl 10% naar projectontwikkelaars Simon en David Reuben gaat en de resterende 10% gaat naar PCP Capital Partners van Amanda Staveley, een Britse zakenvrouw die vooral bekend staat om haar connecties met investeerders uit het Midden-Oosten.

Het krankzinnige vermogen van Mohammed bin Salman

Degene die het allemaal heeft bewerkstelligd is de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman, de man die er voor zorgde dat vrouwen in Saoedi-Arabië mogen autorijden. Hij is de zoon van koning Salman, maar is in werkelijkheid de belangrijkste en meest invloedrijke persoon in het Koninkrijk, aangezien zijn vader aan Alzheimer lijdt. Hij werd in 2017 benoemd tot kroonprins. Tot dusverre was de invloed van Saoedi-Arabië in het wereldvoetbal relatief magertjes, zeker in vergelijking met Emiraten en Qatar die twee van de rijkste clubs op aarde in handen hebben: Manchester City en PSG.

Het vermogen van Bin Salman wordt geschat op ongeveer £ 13 miljard, aldus The Sun. Hiermee is hij ietwat ‘armer’ dan Sheikh Mansour, eigenaar van Manchester City, die naar verluidt een fortuin van £ 17 miljard (omgerekend € 20 miljard) heeft. Bin Salman zou echter in feite de rijkdommen van de hele Saoedische koninklijke familie achter zich hebben, met een totale waarde waarvan wordt aangenomen dat deze zo hoog is als £ 1,3 biljoen (omgerekend € 1,5 biljoen).

Slecht presterende Premier League-club

Newcastle staat momenteel op en teleurstellende negentiende plaats in de Premier League en onder het bewind van Ashley degradeerde de club zelfs twee maal. In het huidige seizoen heeft Newcastle United FC heeft na zeven wedstrijden slechts drie punten mee naar huis genomen.
Een geldinjectie is dus meer dan welkom voor coach Steve Bruce, ook al vreest hij al wel voor zijn ontslag. De in 2019 aangesteld trainer is daar in ieder geval wel realistisch over: “Ik wil graag de kans krijgen om aan de nieuwe eigenaren te laten zien wat ik kan. Maar ik moet ook realistisch zijn en ze willen misschien een nieuwe manager die hun nieuwe plan kan gaan uitvoeren. Nieuwe eigenaren willen normaal gesproken een nieuwe manager. Ik loop al lang genoeg mee om dat te begrijpen.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Newcastle United FC (@nufc)