Wanneer u op Marktplaats de prijs van hoog naar laag zet, moet u een stuk doorscrollen om bij de eerste echte advertentie uit te komen. Volvo’s en Alfa Romeo’s voor € 999.999 zijn uiteraard voor het gemak voorzien van deze vraagprijs en niet echt. Het eerste en gelijkertijd duurste aanbod die echt lijkt te zijn, is die van een Ferrari 365 GTB/4 Daytona.

Klassieke Ferrari 365 Daytona

Oké, we treffen daarboven een Mercedes-Benz SLR McLaren 722 S aan met een vraagprijs van € 785.000, maar ook die oogt niet bepaald heel betrouwbaar. Zeker met de prijsklasse ingedachte. Daardoor verleggen we de focus naar een felrode Ferrari 365 GTB/4 Daytona. Deze wordt aangeboden door Mossinkoff Automotive, een specialist in klassiekers en sportwagens, uit IJmuiden.

Ferrari 365

Het exemplaar verliet eind oktober van 1970 de Italiaanse fabriek, maar verkeert volgens de aanbieder “zowel cosmetisch als technisch in een uitmuntende staat verkeerd”. De eerste eigenaar was de Siciliaanse architect Vincenzo Sinatra, die ‘m in de jaren ’80 doorverkocht aan een Duitser. Na nog eens van eigenaar te zijn verwisseld, kwam de sportwagen in handen van verzamelaar Eckhard Bluhm, die de Ferrari in het ‘Rosso Chiaro’ 25 jaar in zijn collectie heeft behouden.

Omdat het decennialang deel uitmaakte van een collectie is er weinig mee gereden: op de teller staat slechts 60.556 kilometer. De Ferrari 365GTB/4 is origineel en ongerestaureerd en het plaatwerk is nog net zo fraai als op de dag dat de auto de fabriek verliet. De auto staat op de originele Borani spaakwielen met daaromheen de correcte banden en het interieur bevat naast Daytona-style stoelen een Nero Connolly lederen interieur.

Aandrijflijn en prestaties

Om de gelimiteerde sportwagen voor- en achteruit te laten bewegen is er een V12-motor met 352 pk aanwezig waarmee de klassieker van 0 naar 100 km/u sprint in 5,4 seconden. De topsnelheid ligt op een nog altijd indrukwekkende 280 kilometer per uur, wat voor de jaren ’70 absurd snel was en nog steeds is.

Ferrari 365

Toen het autobedrijf de sportwagen binnenkreeg spendeerde ze € 15.000 om ‘m volledig technisch laten servicen bij Ferrari topspecialist Mugello Engineering en verkopen de Daytona nu voor € 695.000. Al met al een zeer complete Ferrari Daytona die goed gedocumenteerd is en in een ongerepte conditie verkeerd.

Ferrari

In 2021 schreven we ook al over de duurste auto op Marktplaats. Dat was indertijd met afstand deze Ferrari Monza SP1.