Toen scheepsbouwer Oceanco plannen aankondigde om de Rotterdamse, monumentale Koningshavenbrug, ofwel De Hef, deels te ontmantelen, konden ze rekenen op een stortvloed aan kritiek. Dit echt van hoog belang om het € 500 miljoen kostende schip, geïnspireerd op de Black Pearl, van Jeff Bezos te transporteren naar de havenstad, maar daar werd een stokje voor gestoken door hordes aan boze Rotterdammers.

Superjacht van Jeff Bezos in Rotterdam aangekomen

Toch heeft het schip Rotterdam bereikt. Het transport is uitgevoerd door de Koninklijke van der Wees Groep uit Dordrecht, maar men wil daar verder niks over kwijt. Het superjacht van 127 meter, het grootste van Nederland, ligt nu aangemeerd bij bij Greenport in de Eemhaven om daar de drie masten te monteren.

Die eventuele ontmanteling maakte heel wat los in binnen- en buitenland. Afgelopen februari reageerde de Rotterdammers fel op deze actie en zette een petitie op om eieren naar het zeiljacht te gooien, mocht het schip het kanaal daar passeren. Zover is het dus niet gekomen en zodoende heeft het jacht, zonder de hoge masten, een andere route genomen.

Ook Oceanco wil niet loslaten waarom het transport toch zonder ontmanteling van De Hef heeft plaatsgevonden. “Wij doen geen uitspraken over de projecten vanwege de vertrouwelijkheid’’, vertelde een woordvoerder aan het AD. Waarom deze alternatieve route geheim wordt gehouden, is vooralsnog onduidelijk.

Eerder werd al gesproken over een geheime overeenkoms tussen de gemeente Rotterdam en de scheepsmaker, waardoor De Hef voor een korte periode kan worden ontmanteld voor een geschatte vergoeding van € 100.000 (ongeveer $ 105.000). Klaarblijkelijk werd er toch gekozen om dit plan af te blazen en is er een andere manier gevonden.

Niet iedereen werd echter overspoeld met negatieve gevoelens omtrent de situatie. De constructie van het schip is volgens sommigen een getuigenis “van de eeuwenoude reputatie van Nederland als zeevarende supermacht” en het project wordt ook geprezen voor het creëren van banen voor de inwoners rondom de havenstad. Want er zijn behoorlijk wat handen nodig om het grootste jacht dat ooit in Nederland is gebouwd succesvol af te ronden.

Jacht van Steven Spielberg

Oceanco is momenteel ook bezig met een superjacht voor Steven Spielberg. Deze arriveerde eind juni ook al in Rotterdam en meet 109 meter in lengte. “De eigenaar speelde een sleutelrol tijdens het ontwerpproces, wat de Y720 tot een heel bijzonder jacht maakte”, schreef Oceanco in een persbericht

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Oceanco (@oceancoyacht)