Nederlandse scheepswerven kregen het enige tijd lastig vanwege de sancties op steenrijke Russen, een belangrijke doelgroep. Echter is dat geen reden om stil te zitten en daarbij zijn er genoeg klanten die een jacht op de bestellijst hebben staan. Een daarvan is de legendarische regisseur Steven Spielberg.

Nieuwe project voor Steven Spielberg door Nederlandse scheepswerf

Oceanco is momenteel bezig met het voltooien van twee jachten voor twee Amerikaanse grootmachten. De een is oprichter Jeff Bezos en de anders is Steven Spielberg. Spielberg klopte in 2010 ook al aan bij de scheepswerf van Mohammed Ali Al Barwani. Toentertijd schaft hij het jacht Seven Seas, vernoemd naar zijn zeven kinderen, aan, maar die heeft hij inmiddels verkocht, waarna ‘ie is hernoemd tot Man of Steel.

Steven Spielberg

Spielberg heeft namelijk behoefte aan iets grooters en is daarvoor teruggekeerd naar Oceanco. Alhoewel zijn vorig beslist geen kleintje was met een lengte van 86,1 meter, wordt zijn nieuwste jacht, Project Y720, maar liefst 23 meter langer. Met een lengte van 109 meter is het schip één van de grootste in Nederland gebouwde jachten samen met een ander jacht van Oceanco, Infinity van 117 meter.

Op transport Rotterdam

Op 11 maart verliet Project Y720, de loods in Alblasserdam en op 20 juni ging het schip op transport in Rotterdam. “De eigenaar speelde een sleutelrol tijdens het ontwerpproces, wat de Y720 tot een heel bijzonder jacht maakte”, schreef Oceanco in een persbericht. Waar het jacht met drie dekken verder precies over zal gaan beschikken, zal in de komende maanden duidelijk worden.

Het interieur is in ieder geval verzorgd door Sinot Yacht Architecture & Design, terwijl het maritieme architectuur is opgesteld door Lateral Naval Architects in samenwerking met de eigenaar. Ook is het gigantische jacht ontworpen met technologisch geavanceerde milieusystemen die de huidige regelgeving overtreffen.