De oliesector is altijd al een winstgevende business geweest, maar sinds het wegvallen van de corona-beperkingen en de oorlog in Oekraïne bereiken de inkomsten nieuwe hoogtes. Zowat overal is er tekort aan brandstof en dat is uiterst lucratief voor de oliebedrijven, zoals ’s werelds grootste, Saudi Aramco.

Saudi Aramco boekt recordkwartaal

In juni stootte het staatsoliebedrijf Apple nog van de troon als ’s werelds meest waardevolle bedrijf, terwijl het Amerikaanse techconcern eerder dit jaar nog de $ 3 biljoen grens overschreed in waarde. De nummer één van de wereld heeft een aandeel van 10% in de totale olieproductie en over het tweede kwartaal van 2022 is er een gigantische winst van $ 48,4 miljard (€ 47 miljard) genoteerd. Dat is een stijging van 90% ten opzichte van de $ 25,5 miljard dat in 2021 werd opgehaald.

“Voortdurende investeringen in de olie-industrie zijn essentieel, zowel om markten voldoende te kunnen blijven beleveren als voor een ordelijk verloop van de energietransitie”, legde Saudi Aramco-CEO Amin Nasser uit in een verklaring.

Deze enorm hoeveelheid aan winst is niet uitsluitend besteed aan Aramco. Onder concurrenten als Chevron, BP en ExxonMobil noteren recordcijfers vanwege dezelfde omstandigheden en de olieprijs. Vanwege de energiecrisis is zijn hoofddoel om “om de energievoorziening veilig te stellen”.

Olieprijs omlaag brengen

Volgens de Amerikaans president Joe Biden is er maar één manier om de olieprijs te verlagen en dat is om de olieproductie te verhogen. Daar zien CEO Amin Nasser, kroonprins Mohammed bin Salman en Poetin echter niets in. Nasser suggereert dat er nog veel meer langetermijninvesteringen moeten worden gedaan voordat ze dat als industrie kunnen veroorloven.

Saudi Aramco is de staatsoliemaatschappij van Saoedi-Arabië en tegelijkertijd de grootste oliemaatschappij ter wereld. Per dag produceert het bedrijf maar liefst 11 miljoen gigantische vaten olie. Het bedrijf heeft ook genoeg reserves opgebouwd, want de reservevoorraad bestaat uit 270 miljard olievaten. Dat is ongeveer genoeg olie om de hele wereld de komende tien jaren te voorzien van de stroperige vloeistof.