“Geld is moeilijk te verdienen, maar nog moeilijker om het goed te beheren”, zijn de woorden van Viktor Vekselberg. Deze woorden lijken de Russische oligarch te achtervolgen, want nadat hij eerder al zijn 77 meter lange jacht ‘Tango’, gebouwd door de Nederlandse scheepswerf Feadship, door de Spaanse autoriteiten aan de ketting werd gelegd, zijn ook zijn huizen aan de beurt.

Amerikaanse huizen van Russische oligarch doorzocht

Forbes schat zijn vermogen op $ 5,8 miljard, dus de Rus zal geen hongerwinter meemaken, maar toch zal hij de invallen en inbeslagnames niet toejuichen. De oligarch is de eigenaar van Renova Group, een conglomeraat met belangen in metalen, mijnbouw, technologie en andere bedrijven.

Zijn jacht ter waarde van zo’n $ 90 miljoen werd met de hulp van de Verenigde Staten opgespoord en aan de ketting gelegd. De reden hiervoor was omdat Vekselberg opnieuw op een nieuwe sanctielijst werd geplaatst. Vekselberg is sinds 2018 door de VS gesanctioneerd, maar sinds de oorlog in Oekraïne wordt hij nog nauwlettender in de gaten gehouden en zijn er nieuwe sancties ingesteld door het Amerikaanse ministerie van Justitie

Vekselberg heeft dus al een geschiedenis van beschuldigingen en rechtszaken die tegen hem zijn aangespannen in verschillende rechtsgebieden vanwege zijn zakelijke praktijken.

De federale speciale agenten richten zich nu op de eigendommen van Vekselberg die variëren van een pand in Manhattan tot een chique strandgemeenschap in Hamptons en een exclusief eiland in Miami.

Naar verluidt vonden er begin september meerdere invallen tegelijkertijd plaats in New York City, Southampton en Florida, gericht op meerdere personen die te maken hebben met het Office of Foreign Assets Control (OFAC).

Huiszoekingen bij Viktor Vekselberg door FBI en Homeland Security Investigations

De huiszoeking die werd uitgevoerd op de eigendommen van één van de eerste en best bondgenoten van president Vladimir Poetin door FBI-agenten en personeel van Homeland Security Investigations werd beschreven als “door de rechtbank bevolen wetshandhavingsactiviteiten”.

Volgens een CNN-fotojournalist die een video van de inbeslagname schoot, werden minstens twee grote kluizen en andere items uit het Park Avenue-terrein verwijderd en in een auto geplaatst, maar beiden speciale diensten hebben verzoeken van commentaar afgeweven, dus wat er verder is meegenomen, zal waarschijnlijk voor altijd een raadsel blijven.