De 24-jarige Daniel Lesin heeft de afgelopen jaren meerdere mensen opgelicht met de ‘verkoop’ van de Ferrari Monza SP1 en SP2. Echter kwam de Amerikaanse FBI hierachter en afgelopen zomer werd hij in de boeien geslagen. Hij wordt ervan beschuldigd zo’n $ 3 miljoen aan fraude te hebben gepleegd. De Amerikaan riskeert een gevangenisstraf van maximaal 20 jaar.

Ferrari Monza SP1/2

In 2018 bracht Ferrari de super exclusieve Ferrari Monza SP 1- en 2 uit. Vlak daarna werd de lijst van Ferrari’s meest loyale klanten geopend, die het recht hadden om het exclusieve paradepaardje te kopen. Degene die niet op de lijst stonden, waren in staat een hoog bedrag neer te leggen om alsnog een exemplaar te bemachtigen. En dáár speelde Lesin op in.

De truc van Daniel Lesin

Lesin beweerde dat hij meerdere toewijzingen voor de Ferrari had, en begon deze te verkopen. Hoewel dit praktisch onmogelijk is, trapte verschillende mensen erin. De Amerikaan maakte snel naam door de verzameling supercars die hij vaak bij zogeheten ‘Cars & Coffee’ bijeenkomsten tentoonstelde. Volgens autoliefhebbers was hij ‘ontwapenend nederig’, waardoor hij uiterst betrouwbaar overkwam.

Ferrari Monza SP1/2

Foto: Ferrari Monza SP1

Het verhaal was dat Lesin een rijke vader had, een Russische oligarch met een horlogebedrijf. Hij zou zijn exorbitante auto-hobby financieren. Hoewel dit verhaal niet klopte, komt Lesin wel degelijk uit een welgesteld milieu.

Lesin’s arrestatie

Op 2 juni werd Daniel Lesin aangehouden door de FBI. Hij wordt vier maal beschuldigd voor het plegen van $3 miljoen aan draadfraude met betrekking tot de verkoop van Ferrari Monza SP1/2-toewijzingen, die hij nooit heeft gehad. Lesin blijft tot minimaal 26 september in voorlopige hechtenis. Dat is de datum waarop het proces van start gaat. Hij riskeert een gevangenisstraf van 20 jaar en het betalen van een schadevergoeding van $250.000 aan elke gedupeerde.

Het betekent het einde van een succesvolle periode en een ogenschijnlijk succesvol leven met veel rijkdom van de 24-jarige. Maar, zo is maar weer eens bewezen, schijn bedriegt.