Ten Hag die zijn oud-speler Antony voor € 95 miljoen (dat met bonussen kan oplopen tot € 100 miljoen) naar Manchester United haalde werd wereldnieuws, maar dit is bij lange na niet de enige spraakmakende transfer naar de Premier League, terwijl hij de op één duurste ‘signing’ was van The Red Devils ooit. Clubs uit de Engelse Premier League hebben in de transferperiode meer uitgegeven dan ooit; gezamenlijk € 2,2 miljard, meldt de BBC.

Premier League-clubs hebben spilzucht

Te beginnen met Manchester United, want die voetbalclub brak met € 238 miljoen aan uitgaven een clubrecord. De transfer van Antony van Ajax naar Manchester was de duurste ooit op de ‘deadline day’. “Het uitgavenniveau van de zomermercato toont aan dat het economisch model van de Premier League-clubs zich hersteld heeft na de coronacrisis’, zei Chris Wood, adjunct-directeur van sportieve zaken bij financieel onderzoeksbureau Deloitte, eerder al.

Record van 2017 verpulvert

Die € 2,2 miljard is aanzienlijk meer dan het oude record dat in 2017 werd gevestigd. In dat jaar werd er € 1,7 miljard uitgegeven. De transferuitgaven van de twintig clubs uit de Premier League waren hoger dan die van de clubs uit de Duitse Bundesliga, de Spaanse La Liga en de Italiaanse Serie A tezamen.

Van alle clubs gaf Chelsea van Amerikaan Todd Boehly onderaan de streep het meeste uit. De club uit Londen gaf € 280 miljoen uit om namen als Wesley Fofana, Raheem Sterling en Kalidou Koulibaly binnen te halen, goed voor een ander record in de Premier League.

Manchester City, Leicester City en Brighton gaven het minste uit: respectievelijk € 145 miljoen, € 17,7 miljoen en € 48,7 miljoen. Zij waren tegelijkertijd ook de enige clubs die winst noteerde afgelopen transferwindow. De club met het meeste verlies was, u raadt het al, Chelsea met € 236 miljoen, gevolgd door Man U met € 235 miljoen verlies.

Nottingham Forest kocht maar liefst 21 spelers

Nottingham Forest trok van de clubs op het hoogste niveau in Engeland de meeste nieuwe spelers aan. De club die na 23 jaar terugkeerde op het hoogste niveau in Engeland, legde maar liefst 21 spelers vast in de transferperiode.