Ongeveer 20 jaar na de Zonda en zo’n 10 jaar na de wereldberoemde Huayra komt Pagani eindelijk met een nieuwe bolide. En wat voor één? De Pagani Utopia is de droom van iedere autoliefhebber. Waar bijna alle merken hun wagens elektrificeren, blijft Pagani doen waar ze bekend om staan. Dit Italiaanse paradepaardje, dat veel weg heeft van een afgekeurde versie van de Pagani Zonda, is naar een nog hoger niveau getild. De supercar getuigt voor de wil, de kracht en de besluitvorming om tegen de belangrijkste trends van de moderne tijd in te gaan, aldus Pagani. Dit is alles wat je moet weten over de Pagani Utopia.

Technische aspecten van de Utopia

Qua techniek blijft het Italiaanse merk dicht bij haar welbekende roots. De Utopia heeft een 6,0 liter B12 biturbo motor, afkomstig van de Mercedes AMG. Dit motorblok is wel krachtiger dan die van z’n voorgangers. Bij de 6000 toeren levert de twaalfcilinder 864 pk, wat zo’n 100 pk meer is dan de Huayra. De koppel ligt rond een indrukwekkende 1100 Newtonmeters. De supercar heeft een topsnelheid van maar liefst 370 kilometer per uur.

Pagani

De Pagani Utopia beschikt over een zeventraps automaat van het Britse Xtrac. Opvallend detail: de Utopia is ook handgeschakeld te krijgen! Dat is uiterst uniek voor een dergelijke auto. En hoe verleidelijk het ook is met zo’n snelheidsduivel onder je kont, sla geen versnellingen over.

Pagani Utopia

Door de carbon titanium constructietechniek, de van stalen buizen gemaakte subframes en de van gesmeed aluminium gemaakte draagarmen blijft de auto slechts beperkt tot een gewicht van 1280 kilo. Dat is 67 kilo lichter dan de Huayra. Er zijn dit keer moderne actieve schokdempers en bij de voorwielen zitten grote remklauwen en zes zuigers. De velgen zijn 21 en 22 inch.

Even binnenkijken bij de Utopia

Het interieur kan het best worden omschreven als iets minder druk dan de Huayra. Typisch zijn nog steeds de authentieke Pagani-klokjes in het dashboard. Hiertussen is een klein display ontworpen. Het opvallendste, mooiste en toch ook uniekste is de nieuwe handbak met open schakelpatroon. Pagani blijft dicht bij zichzelf, door leergebruik en chromen accenten te combineren.

Prijskaartje

Van de Utopia zijn er slechts 99 gemaakt, en meer gaan er ook niet komen. Binnenkort volgt nog wel de Utopia Roadster. De wagen is door zijn exclusiviteit flink in prijs gestegen. De Pagani Utopia moet zo’n € 2,5 miljoen kosten.