De Thaise YouTuber Suchata Kongsupachak, beter bekend onder haar pseudoniem ‘Nutty’, wordt ervan beschuldig haar fans op te lichten voor in totaal 2 miljard Thaise baht, dat staat gelijk aan € 54,4 miljoen. Door de aantijgingen kreeg ze het heet onder de voeten en besloot ze Thailand met de staart tussen de benen verlaten en naar Maleisië te trekken, waar ze misschien, net als Jho Low, onder gaat duiken.

Thaise YouTuber en danseres licht haar fans op voor miljoenen

Kongsupachak heeft momenteel meer dan 842.000 abonnees op YouTube en op haar sociale media-accounts pronkt ze luxe items, zoals auto’s, vastgoed, horloges en reisjes. Daarnaast is ze actief als forex trader en dat laatste heeft ophef veroorzaakt. Volgens South Morning China Post zou Kongsupachak naar Maleisië zijn gevlucht nadat hij drie aanklachten tegen haar had ingediend door een Thaise rechtbank, waaronder fraude.

Kongsupachak beweerde dat ze al haar luxe eigendommen midddels forex trading had verkregen, meldt de politie. Wattana Ketumpai, een officier bij het Thailand’s Cyber ​​Crime Investigation Bureau, vertelde aan Nation Thailand dat Kongsupachak haar fanbase had uitgenodigd om te investeren in haar bedrijf, Suchata Co Ltd, en garantie gaf tot ‘100 procent rendement’.

Poging om haar sporen uit te wissen

Uit onderzoek blijkt echter dat ‘Nutty’ alles bij elkaar heeft gelogen en dat circa 6.000 fans hun geld kwijt zijn. In april van dit jaar poogde de ze al haar sporen uit te wissen door fans uit te leggen dat ze al het geld had verloren dat ze hadden geïnvesteerd, gewoonweg vanwege een vermeende ‘handelsfout’. Daar namen een aantal mensen geen genoegen. Aldus functionarissen hebben tot nu toe meer dan 100 slachtoffers (and counting) zich gemeld om een ​​klacht in te dienen tegen.

Uit nader onderzoek blijkt ook dat zou ze betrokken zou zijn bij een fraudezaak in Singapore, waar een Thaise vrouw en haar Singaporese echtgenoot worden beschuldigd van oplichting van klanten met luxe horloges en merkproducten ter waarde van meer dan € 20,8 miljoen.

Vanwege al het negatieve commentaar, zijn alle reacties op haar Instagram-posts verwijderd en op YouTube heeft ze al vijf maanden niets meer geplaatst. In haar meest recente video, een dansinstructie-video, uitte mensen alsnog kritiek op haar. Zo schrijft iemand: “Het is ongelooflijk dat Natty een oplichter is geworden. Vertel het aan mensen die de aandelenmarkt misschien niet kennen. Het is niet zo makkelijk en mooi als iedereen denkt.” Een ander benadrukt nog even dat ze haar “gezicht en reputatie” niet mag gebruiken om “anderen te misleiden om te investeren in aandelenhanden”.