Het is de grote droom van elke ondernemer. Op het juiste moment instappen in een bepaald product om daarmee schatrijk te worden. Dat dacht een autodealer uit de Amerikaanse staat Illinois ook. De dealer verloor zo’n $ 4 miljoen dollar door in te stappen in een trend die uiteindelijk maar van korte duur bleek: de Mercedes-Benz G 63.

Amerikaanse dealer verloor $ 4 miljoen

In 2020 gingen de prijzen, ondanks de coronacrisis, van nieuwe SUV’s zoals de Lamborghini Urus, verschillende Range Rovers en Mercedes G63 door het dak. Op een gegeven moment stegen de prijzen tot zelfs $ 100.000 boven de catalogusprijs.

mercedes-g-63

In 2021 vertelde Mercedes USA aan de dealers dat de V8-versies van de G 63’s – en ook de G 550 – niet meer naar de Verenigde Staten zouden komen vanwege een onderdelentekort. Mercedes wilde hun vertrouwde klantenkring, die al G-Klasses en andere V8-auto’s bezaten, niet zonder onderdelen laten zitten. Daardoor zag de Amerikaanse dealer een regelrechte goudmijn in de G 63, deze zou immers wel eens hét hebbeding van het moment kunnen worden. De dealer kocht 75 exemplaren voor zo’n $ 275.000 per stuk.

Helaas voor de dealer blijkt het bericht van de Amerikaanse tak van Mercedes te voorbarig. De G 63’s blijven maar binnenkomen, waardoor de markt voor de luxe SUV weer inzakt. In ongeveer 60 dagen tijd daalde de prijs van de Mercedes G 63 met $ 50- tot 70.000, waardoor de dealer omgerekend zo’n $ 4 miljoen verlies heeft gemaakt.

Toekomstvisie

Hoewel dit natuurlijk een financiële domper was voor het bedrijf onder de rook van Chicago, hoeft het zich waarschijnlijk geen zorgen te maken. Luxe SUV’s zoals de Range Rovers en Lamborghini Urus zijn momenteel nog steeds erg populair onder de welgestelden. En met de introductie van de nieuwe Ferrari Purosangue, die over een paar jaar waarschijnlijk voor het eerst weer tweedehands te kopen is, heeft het bedrijf een goede toekomst voor zich.