De legendarische wedstrijdbal van de kwartfinale tussen Argentinië en Engeland op het WK van 1986 gaat worden geveild. De wedstrijd staat bekend om het ‘Hand van God’-doelpunt van wijlen Diego Maradona, die uiteindelijk één van de beslissende goals werd.

Bal nu in bezit van Tunesische scheidsrechter

De Argentijnse sterspeler Diego Maradona scoorde in de 51e minuut een goal die nooit had mogen tellen. In eerste instantie leek het erop dat de voorzet van de zijkant door Maradona met het hoofd werd afgemaakt, echter bleek al snel dat Maradona de bal met zijn hand raakte. Het doelpunt werd ten onrechte toegekend door de Tunesische scheidsrechter Ali bin Nasser. Na afloop verklaarde Maradona inderdaad dat het doelpunt tot stand was gekomen met “een beetje hoofd, en een beetje hand”.

Argentinië won de wedstrijd uiteindelijk met 2-1, mede door een tweede magistrale solo-goal van Maradona. Dat doelpunt werd ook wel “Doelpunt van de eeuw” genoemd. Argentinië kroonde zich dat jaar uiteindelijk tot wereldkampioen. Maradona stierf in november 2020 op 60-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartaanval.

De bewuste wedstrijdbal is momenteel in het bezit van de nu 76-jarige Bin Nasser. Maar nu zegt hij “dat de bal deel uitmaakt van de wereldgeschiedenis en dat het tijd is om de bal met de wereld te delen”. In 2015 bracht Maradona nog een bezoek aan de leidsman, hij bracht een gesigneerd shirt mee met de tekst “vrienden voor het leven”.

De bal zal in Engeland voor een miljoenenbedrag worden geveild

De veiling zal worden geleid door veilinghuis Graham Budd in Londen. Naar verwachting gaat de bal zo’n € 3 miljoen opleveren. Geïnteresseerden kunnen zich vanaf 28 oktober melden. De veiling zal 16 november, een dag voor het begin van het WK in Qatar, plaatsvinden.

Eerder werd dit jaar al het shirt dat Maradona tijdens de wedstrijd droeg geveild. Dat leverde zo’n € 8,5 miljoen op.