Tesla en SpaceX-topman Elon Musk heeft social mediaplatform Twitter overgenomen, zo meldt hij zelf op het platform. Met de overname is naar verluidt een bedrag van maar liefst $ 44 miljard gemoeid. Meteen na het rondkomen van de deal ontsloeg Musk huidig Twitter-topman Parag Agrawal. Volgens verschillende Amerikaanse media blijft Musk in ieder geval topman tot een andere, nieuwe topbestuurder is gevonden.

Twitter-deal van Musk ketst af

De geruchten over een mogelijke overname van het platform door Musk – die een geschat vermogen van $ 300 miljard heeft – gaan al langer in de rondte. Al in april werd het bedrag van $ 44 miljard geboden. Maar de deal ketste uiteindelijk toch af, omdat er onduidelijkheid was over hoeveel spamaccounts er op het platform waren. Volgens Musk heeft Twitter nooit echt duidelijkheid gegeven op de vraag hoeveel bots en spamaccounts er nou echt zijn ten opzichte van het aantal normale gebruikers. Essentiële informatie, die belangrijk kan zijn voor de winstgevendheid van het bedrijf. Het was één van Musk zijn doelen om de bots volledig van het medium te weren.

Twitter spande naar aanleiding van de afgeketste deal een proces aan, om zo te zorgen dat Musk zich aan de afgesproken deal zou houden. Door het incident daalde de koers van Twitter met zo’n 7%.

Musk toch nieuwe eigenaar van Twitter

Nu, twee weken na de rechtszaak die door Twitter aangespannen werd, is Musk toch overstag gegaan, en is hij de nieuwe eigenaar van Twitter. Eerder veranderde hij de bio van zijn account al, en schreef “Chief Twit”, en hij plaatste een korte Tweet met de tekst “The bird is freed”, refererend naar het Twitter-logo.

Musk heeft als nieuwe eigenaar gelijk huisgehouden. Zo ontsloeg hij naast topman Agrawal, naar verluidt ook financieel topman Ned Segal, hoogste juridische baas Vijaya Gadde en algemeen adviseur Sean Edgett. Die laatste zou volgens The New York Times zelfs letterlijk fysiek het kantoor uit zijn gedragen.

Echter is er wel kritiek op Musk. Door zijn plannen met Twitter – volgens hem moet Twitter een ongecensureerd publiek platform zijn – zou er een voedingsbodem kunnen ontstaan voor nepnieuws, desinformatie en pesterijen.

Niet de eerste keer dat een social mediaplatform wordt overgenomen

Het is niet voor het eerst dat een berichtendienst door een wellicht controversieel persoon wordt overgenomen. Eerder nam Kanye West al Twitters rechtse tegenhanger Parler over.

Het is hoe dan ook afwachten hoe Musk “zijn” populaire Twitter vorm zal geven.