Kanye West. De rapper en ondernemer behoeft eigenlijk geen introductie. Sinds zijn huwelijk met Kim Kardashian erop zit lijkt West soms ietwat de weg kwijt met bizarre uitspraken en handelingen. West doet dit keer opnieuw stof opwaaien. Hij heeft het social media-platform Parler, een rechtse tegenhanger van Twitter, voor een bizar bedrag gekocht. Dat maakt het moederbedrijf Parlement Technologies bekend. West koopt het platform naar aanleiding van zijn aan banden gelegde Twitter-account, en zijn door Instagram verwijderde antisemitische boodschappen.

“Ye” doet stof opwaaien met bizarre uitspraken en handelingen

Dat Kanye West, sinds 2021 bekend onder zijn artiestennaam “Ye” uitgerekend Parler koopt, komt niet helemaal als een verrassing. Parler is vooral geliefd bij rechts-stemmend Amerika, en laat dat nou volledig in Ye z’n straatje passen.

Kanye-West-Wyoming-01

Kanye West baarde onlangs nog opzien door tijdens de Paris Fashion Week te verschijnen met een shirt met daarop de tekst “White Lives Matter”, en onlangs veranderde hij zijn Instagram-profielfoto in een foto van zijn ex-vrouw Kim Kardashian. In 2021 kocht hij zelfs een huis tegenover dat van Kardashian. En zelfs gisteren raakte West nog in opspraak, door te beweren dat de in mei 2020 vermoordde George Floyd niet door toedoen van agent Dirk Chauvin, maar door fentanyl om het leven zou zijn gekomen.

Onvrede over de Amerikaanse verkiezingen

De populariteit van Parler werd alleen nog maar groter door de aanhoudende onvrede van oud-president Donald Trump en zijn aanhangers over de mogelijk oneerlijk verlopen verkiezingen. Parler zou Trump, na zijn ban op Twitter, zelfs 40% aan belang hebben aangeboden om een account aan te maken. In 2021 kwam Parler nog in opspraak, na beschuldigingen tot het aanzetten van geweld rondom de Capitool-bestorming in januari.

Ye gaf eerder aan het belangrijk te vinden “dat in een wereld waar conservatieve meningen als controversieel worden beschouwd, we ervoor moeten zorgen dat we het recht hebben om ons vrijuit en ongecensureerd te uiten”. George Farmer van Parler zei dat “Ye nooit meer bang hoefde te zijn om van social media te worden verwijderd.

Niet voor niets moest Parler tijdens de oprichting in 2018 een plek zijn waar geen waarschuwingslabels zijn en censuur niet bestaat. Het past volledig bij het toch al aangetaste imago van Kanye West. Naar verluidt betaalde hij zo’n bizarre $ 2 miljard voor de overname.