Het is eigenlijk de droom van iedere ondernemer. Een salaris ontvangen van € 1 miljoen, maar helaas is het zo dat er van die smak geld in verhouding maar weinig overblijft. Dat heeft alles te maken met de belastingdienst. Op TikTok is een video verschenen waarin wordt uitgerekend hoeveel u na verschillende belastingen overhoudt in Nederland als u een salaris van € 1 miljoen heeft. Met opvallende resultaten.

Overblijfsel na belasting in Nederland

Volgens de video van ‘Thenextgenbusiness’ houdt u aan het eind van de streep maar €513.627 over. Dat betekent dat er ongeveer 48,6% van het bedrag naar belastingen gaat. In de video wordt gezegd dat er zo’n €476.565 naar loonbelasting gaat. Daarnaast gaat er ook nog eens € 9.808 naar het socialezekerheidsstelsel. Met dit in het achterhoofd is die € 513.627 nog best een mager bedrag.

In de video wordt geen rekening gehouden met belastingschalen, dus het zal niet helemaal accuraat zijn, maar het geeft toch een globaal beeld van hoeveel er nog vanaf kan gaan. Veelal is er kritiek over dit stelsel, maar vergeet niet dat dit de reden waardoor we in Nederland fatsoenlijke wegen hebben, een sociaal vangnet, een gezondheidszorg, onderwijs enzovoorts.

@thenextgenbusiness Replying to @kxngshanon Living on $1 Million After Taxes in the Netherlands #netherlands #taxes #democrat #republican #salary #thenetherlands #europe ♬ original sound – TNGB | Finance Simplified

Belasting na het winnen van de loterij

Ook bij het winnen van een miljoenenbedrag in de loterij gaat het één en ander aan belastingen eraf. Echter verschilt dit nogal per loterij. Als u een bedrag onder de €449 wint, hoeft u daar sowieso geen belasting over te betalen en is het volledige bedrag dus voor u. Een geldprijs in bijvoorbeeld de Staatsloterij is belastingvrij omdat deze eigendom is van de overheid. Dus bij het winnen van bijvoorbeeld € 1 miljoen krijgt u het gehele bedrag op uw bankrekening gestort.

Maar bij bijvoorbeeld de Postcode Loterij, eigendom van Novamedia, werkt dit net even anders. Bij het winnen van  €1 miljoen gaat er zo’n € 301.000 naar de kansspelbelasting, waardoor u dus zo’n € 699.000 overhoudt.