Al tijden gonst het van de geruchten dat Porsche met een terreinversie van de 911 op de proppen komt. En die geruchten bleken juist. Hij is er nu, als Porsche 911 Dakar. Deze zal verschijnen in een gelimiteerde oplage van slechts 2500 stuks.

911 Dakar ode aan de Dakar-rally

Na de Lamborghini Huracán Sterrato is dit de volgende off-road sportwagen binnen relatief korte tijd. De Duitse autofabrikant onthulde het bijzondere voertuig tijdens de Los Angeles Auto Show. Eerst werd gesuggereerd de naam “Safari” zou dragen, maar dat is dus niet het geval.

De naam Dakar is een ode aan de eerste Porsche-overwinning in de Parijs-Dakar Rally in 1984. Die overwinning werd toentertijd behaald met een 953, een vierwielaangedreven versie van de 911.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Porsche (@porsche)

De 911 Dakar heeft 50 millimeter meer bodemvrijheid dan een reguliere 911. Het standaard liftsysteem aan de voor- en achterkant kan daarnaast nog eens 30 millimeter verhogen. Het chassis is bestemd om daadwerkelijk off-road mee te rijden. De 911 Dakar heeft de beschikking over twee nieuwe modi, de Rallye en Offroad. Hiermee is veiligheid bij het driften met zo’n 170 kilometer per uur zo goed als gegarandeerd. De rijmodus Rallye is uitermate geschikt voor een losse, effen ondergrond met op de achterwielen gefocuste vierwielaandrijving. Met de Offroad modus wordt de hoge bodemvrijheid automatisch geactiveerd. De 911 Dakar wordt geleverd op heuse Pirelli Scorpion All Terrain Plus-banden.

De Dakar is verder nog uitgerust met onder andere een carbon spoiler en verbrede wielkasten. Op het dak vinden we een 12-Volt stroomaansluiting om de lichten op het dak stroom te voorzien. Zo rijdt u letterlijk in de schijnwerpers. Uiteraard is er ook een mogelijkheid om de Porsche hardcase tent op het dak te plaatsen.

De langzaamste 911 sinds 1988

Kleine kanttekening: de Dakar is wel de langzaamste 911 sinds 1988. De 3,0 liter zescilinder-boxermotor levert 480 pk, met een maximaal koppel van zo’n 570 Nm. Hiermee accelereert de 911 Dakar in 3,4 seconden van 0 naar de 100 kilometer per uur. De maximale topsnelheid ligt, weliswaar begrensd, op 240 kilometer per uur.

Van binnen is de 911 Dakar echter niet bijster praktisch. Het is een strikte tweezitter. De kuipstoelen beschikken over een Racetex-uitrusting. Daarnaast heeft Porsche gebruik gemaakt van wat lichter glas, om zo het gewicht wat te compenseren.

Porsche 911 Dakar

Het is per direct mogelijk om de Porsche 911 Dakar te bestellen. Dit kunt u doen in de optionele mengeling van de kleuren wit/gentiaanblauw metallic, een verwijzing naar de Parijs-Dakar Rally van 1984. Vanaf maart 2023 zou u hem kunnen ophalen bij de dealer. Leuke bijkomstigheid: bij aanschaf van een 911 Dakar krijgt u een Porsche Design Chronograph erbij geleverd. De prijs is nog niet bekend, maar zal waarschijnlijk minimaal € 300.000 kosten.