Men is bereid om steeds verder te gaan om hun huisdieren in de watten te leggen. Na katten zijn honden de populairste viervoeters onder de Nederlanders. Sommigen die ervoor kiezen een hond te nemen, kunnen nogal schrikken van de kosten. Het LICG, gespecialiseerd in informatie over huisdieren, berekende de reguliere en onvoorziene kosten van een hond op jaarbasis.

Kosten van honden variëren enorm

De onafhankelijke stichting attendeert mensen erop dat de prijzen enorm kunnen verschillen. Dat heeft onder meer te maken met de aanschafkosten een hond (een vuilnisbakras is nou eenmaal goedkoper dan een met een stamboom), het formaat, vaccinaties en niet te vergeten hondenbelasting – gemiddeld € 72, maar in sommige gemeentes hoeft het niet.

Een hond moet goed voer hebben om gezond te blijven. Voornamelijk omdat u natuurlijk wil dat de hond zich goed voelt en volop van het leven kan genieten, maar ook omdat een bezoek aan de dierenarts honderden euro’s kan kosten voor de meest veelvoorkomende kwaaltjes.

Hond

Ook zijn er een hoop keuzes die hondeneigenaren moeten maken. De hond kan namelijk gechipt worden, eens in de zoveel tijd getrimd en als u een druk schema heeft, kan een hondenuitlaatservice ook goed van pas komen. Denk daarnaast ook aan uitgaves van een voeder- en waterbak, een hondenmat, een kledingborstel om hondenhaar te verwijderen, speeltjes, halsband en riem, borstels en een penning, zodat uw harige vriend altijd geïdentificeerd is. En zo stapelen de kost nogal op.

Gemiddelde jaaruitgave voor een hond

Het LICG schat de gemiddelde kosten van een hond op € 620 per jaar. Er is daarbij geen onderscheid tussen de verschillende rassen. Een Sint-bernard wijkt qua onderhoud namelijk amper af van bijvoorbeeld een Golden Retriever. Grote honden eten logischerwijs meer en bij een Siberische Husky moet de kachel thuis bijvoorbeeld op een lagere temperatuur staan, maar deze verschillen worden niet meegenomen in de berekeningen. Waarschijnlijk omdat het niet al te veel verschil uitmaakt.

Men bereidt steeds meer uit te geven aan huisdieren

Ondanks dat inflatie iedereen raakt, blijkt verder dat mensen steeds meer besteden aan huisdieren dan ooit tevoren.  “Mensen geven meer geld uit aan hun dier dan vroeger, vertelt Carlijn Palmers, eigenaar designer hondenmerk, aan Nu.nl. “Een hond maakt deel uit van de familie en is altijd blij, enthousiast en toegewijd. Ik denk dat geld uitgeven een manier van baasjes is om iets terug te doen voor hun lieve hond. Mensen kopen steeds meer hoge kwaliteitsproducten voor hun zelf, maar ook voor hun huisdier”

Deze trend zien we ook terug bij grotere merken. Zo verkoop designermerk Gucci ook al enige tijd producten voor honden, waarbij de kosten van hondenkleding varieert van € 190 oplopend tot € 710.