Nederlanders zijn dol op brocante markten, maar spitten ook graag kringloopwinkels op zoek naar die ene verborgen parel. Maar soms weet je niet wat je in huis hebt gehaald. Een deelneemster van het tv-programma Tussen Kunst & Kitch kocht namelijk een schaaltje bij een kringloop voor slechts € 1, maar kan daar nu 6000 x zoveel voor vangen.

Krinkloopvangst blijkt lucratief uit te pakken

Omdat het gekocht werd in een kringloopzaak, had de eigenaresse geen flauw benul wat ze nou eigenlijk in huis had gehaald. Klaarblijkelijk vermoedde ze dat het weleens geld waard kon zijn, want ze besloot het voorwerp mee te nemen naar de studio van AVROTROS. Eenmaal daar bevestigt de taxateur van het programma dat het gaat om een antiek Arita Japans bordje.

Er wordt geen verdere uitleg gedaan, naast het feit dat het van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) is geweest. “Ik zou voorzichtig zeggen dat het bordje een waarde heeft van € 4.000”, vertelt Tom Angevaren, gastexpert bij tussen Kunst en Kitsch en gespecialiseerd in Delfts aardewerk en Chinees porselein. In het hart van het object zien we duidelijk een monogram van de VOC met daaromheen een aantal bloemen in een ietwat vervaagde kleur zwart.

@avrotros 😱😱 Dat bedrag zagen ze niet aankomen… #tussenkunstenkitsch #avrotros #npo ♬ origineel geluid – AVROTROS

Bij het horen van de taxatie deinzen zowel de vrouw als de meegekomen man met open mond vol ongeloof naar voren. Het duurt even voordat de vrouw in kwestie weer woorden kan vinden. Maar na wat gelach herhaalt ze de waardeschatting, die ze nog altijd amper kan geloven.

In Tussen Kunst & Kitch woorden vaker enorme waardeschattingen gedaan, zoals bij dit stalen sculptuur of dit erfstuk uit 1480.