Op de dinsdagavond op 6 december heeft de Nationale Loterij bekendgemaakt dat de EuroMillions-jackpot is gevallen. De winnaar, die niet genoemd woord, had als enige de juiste vijf getallen en twee sterren (12, 20, 25, 26, 27 en de sterren 8 en 12) en dat staat garant voor een bedrag van maar liefst € 142.897.164.

De op één na grootste jackpot in België is gevallen

Hoewel dit bedrag uitzonderlijk hoog is, is het niet de grootste loterijwinst van onze zuiderburen. In 2016 werd iemand namelijk in één klap multimiljonair nadat hij € 168 miljoen bleek gewonnen te hebben. Diegene, zoals als later bekend werd, was een Brusselse straatveger en Kosovaarse vluchteling. Hij vond het zowel een droom als een vloek vond. Vrijwel direct had hij het gevoel dat zijn leven in gevaar was en besloot hij met zijn familie naar Duitsland te verhuizen.

“Hij wil niet emigreren. Heel zijn leven is hier en zijn kinderen zijn hier opgegroeid. Hij wil wel op reis gaan, maar ik denk niet dat hij afscheid kan nemen van België”, zeiden vrienden van de man tegen La Capitale. Toch voelde hij dat dit de beste keuze was, aangezien zijn angst om “ontvoerd of afgeperst” te kunnen worden.

Eerder dit jaar greep een landgenoot nét naast een recordpot van € 230 miljoen. Dat bedrag is direct ook de max, want hoger gaan ze simpelweg niet bij Euromillions. De prijs ging uiteindelijk naar een Brit. Euromillions is namelijk een Europese lottotrekking in samenwerking met verschillende nationale loterijen, waaronder de Nationale Loterij van België.

Winnaarsbegeleiding

Bij de bekendmaking van de prijs krijgt de wanneer ook direct winnaarsbegeleiding aangeboden van de Nationale Loterij, want het komt geregeld voor dat men uit wanhoop niet meer weet wat te doen met zo’n astronomisch bedrag dat zomaar uit de lucht komt vallen. Ook omringen ze zich in sommige gevallen met verkeerde personen en loopt het mis, zoals bij een Amerikaanse loterijwinnaar van $ 10 miljoen die is veroordeeld tot een levenslange celstraf.

Daarom raadt de Nationale Loterij winnaars aan om discreet te blijven: “Mensen beseffen ook wel dat hen iets speciaals overkomen is, en dat ze daar heel bewust mee moeten omgaan. Wij vragen hen ook om vooral rustig te blijven. Voor zover dat mogelijk is, natuurlijk.” Op vrijdag 9 december heeft men weer kans op miljonair te worden, want dan vindt er een jackpot van € 17.000.000 plaats.