Het WK Voetbal in Qatar is inmiddels bijna voorbij, alleen de troostfinale en finale zijn immers nog te spelen. En zo lijkt er voor het kleine oliestaatje een einde te komen aan een jarenlange periode van controverse, kritiek en statements. Net als bijna alle andere Midden-Oosterse landen probeert Qatar door middel van een groot sportevenement het land te verkopen met als doel toerisme stimuleren. Zelfs het feit dat de Qatarese autoriteiten een Lamborghini Urus gebruikt om door de straten te patrouilleren is onderdeel van die strategie.

Qatar gebruikt Lamborghini Urus als politiewagen

Qatar heeft voor het WK excentrieke sportwagens aan hun scala politiewagens toegevoegd. De Urus werd voor het eerst gesignaleerd op 20 november, de dag van de eerste WK-wedstrijd. Op de zijkant is de tekst Tournament Security Force te vinden, wat suggereert dat de wagens speciaal voor het WK in het leven zijn geroepen. De luxe SUV is wit geverfd met rode en blauwe strepen en Qatarese politie-emblemen. De zwarte velgen met rode remklauwen maken het plaatje compleet.

Politie Lamborghini Urus Qatar

De Urus wordt aangedreven door een sterke 4,0-liter twin-turbo V8 die 641 pk levert. Hiermee wordt een topsnelheid van zo’n 305 kilometer per uur bereikt.

Het WK in Qatar

Het WK Voetbal van 2022 zal ongetwijfeld de boeken ingaan als meest controversiële WK ooit. Het land kreeg het grootste sporttoernooi ter wereld in 2012 toegewezen van de FIFA. Meteen daarna barstte de discussie los; de Qatarese autoriteiten zouden de FIFA-ambtenaren steekpenningen hebben betaald om zo het toernooi binnen te hengelen. Daar werd het land later overigens van vrijgesproken.

Maar de echte discussie startte pas in 2019, toen mensenrechtenorganisatie Amnesty International naar buiten trad met een vernietigend rapport. Bij de bouw van de stadions en overige faciliteiten voor spelers en fans zouden liefst 6500 arbeidsmigranten om het leven zijn gekomen door uitdroging, mishandeling of ongelukken op de bouwplaats. Het steenrijke oliestaatje haalde arbeiders uit kansarme landen als India, Nepal en Eritrea om de stadions en verdere faciliteiten te laten bouwen. Naar verluidt werkten de arbeiders wel 18 uur per dag tegen een absoluut hongerloon. Zij moesten slapen in vieze vertrekken zonder enige privacy. Ook werden de arbeiders onderworpen aan het Kafala-systeem, waardoor ze hun paspoort moesten inleveren en ook vluchten geen uitweg was. Velen riepen schande van de gebeurtenissen, en riepen op het WK te boycotten. Dat was niet het enige discussiepunt. Zowel fans als bonden vonden het vreemd dat een land zonder enige voetbalhistorie een dergelijk voetbaltoernooi mocht organiseren.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door FIFA World Cup (@fifaworldcup)

Qatar wil het WK gebruiken als visitekaartje; sterren als David Beckham, Samuel Eto’o en Ronald de Boer werden voor miljoenen ingehuurd om een goed woordje te doen. Qatar heeft een waar masterplan uitgedacht om het landje op de kaart te zetten. Naast beeldschone straten, de mooiste stadions is zelfs aan de politieauto’s aandacht besteedt. Daarnaast organiseert het land in 2023 de Asian Cup, een nieuw hoofdstuk voor het omstreden oliestaatje.