Eén week geleden kwam het wederom in het nieuws: oud-topvoetballer David Beckham strijkt opnieuw een miljoenenbedrag op met de promotie van het omstreden WK-voetbal in Qatar. Eerder kreeg Beckham al veel kritiek toen bekend werd dat hij in de aankomende 10 jaar zo’n $ 150 miljoen zou verdienen als gezicht van het land. Maar wat verdient David Beckham nou precies aan zijn dubieuze rol rondom het voetbaltoernooi?

Het omstreden WK in Qatar

Zo’n 10 jaar geleden maakte de wereldvoetbalbond FIFA bekend dat het WK Voetbal van 2022 in het Midden-Oosterse land Qatar zou worden gehouden. Dat begon meteen slecht, toen er berichten verschenen dat Qatar de FIFA-functionarissen $ 3,7 miljoen aan steekpenningen zou hebben betaald om het WK veilig te stellen, waar het land twee jaar later van werd vrijgesproken. Maar de echte discussie startte pas rond 2019, toen een aantal schrijnende berichten naar buiten kwamen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door FIFA World Cup (@fifaworldcup)

Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International zijn er zo’n 2 miljoen gastarbeiders ingezet om de stadions en infrastructuur op te bouwen. Daarvan zouden er zo’n 6500 zijn overleden door uitdroging, ondervoeding of ongelukken op de bouwplaats. Hoe er met de arbeiders werd omgegaan is sowieso schandalig. De arbeiders, veelal afkomstig uit arme landen als India, Pakistan en Eritrea, werden bij aankomst in Qatar gelijk onderworpen aan het Kafala-systeem, een soort moderne slavernij. Zij dienden hun paspoort in te leveren, en werden bij enige onenigheid, over bijvoorbeeld loon, gelijk gearresteerd of het land uitgezet.

Een aantal dagen geleden kwam zelfs nog het bericht naar buiten dat Qatar burgers en diplomaten gaat verplichten om dienst te doen als beveiliger tijdens het toernooi. Ook Qatarezen die in het buitenland wonen dienden zich al voor begin september te melden bij een kamp in de hoofdstad Doha. Hier krijgen de opgeroepen burgers een militaire training waarin zij worden getraind op het fouilleren van mensen en het begeleiden van mensen naar de stadions.

Ronald de Boer

Al voor het WK en de rellen eromheen waren begonnen, stond Qatar al niet echt goed op de kaart. Vandaar dat het steenrijke oliestaatje miljoenen betaalde aan bijvoorbeeld David Beckham, Samuel Eto’o en Ronald de Boer om een goed woordje te doen over het land. De imagoschade van de drie is ongekend. FIFA-voorzitter Gianni Infantino deed hier nog eens een schepje bovenop, door te zeggen dat er tijdens de werkzaamheden niet 6500, maar 3 arbeidsmigranten zijn overleden. Er is natuurlijk een reden waarom de achternaam van de beste man ‘Infantino’ is.

Intussen zat Ronald de Boer bij talkshow Jinek te oreren dat het een goede zaak was dat het WK in Qatar gehouden wordt; voetbal kan veel teweegbrengen en de mensen zijn ontzettend vriendelijk. De rapporten van Amnesty International werden genadeloos tenietgedaan door de 67-voudige oud-international.

David Beckham is een van de best betaalde ambassadeuren

De meest opvallende ambassadeur is toch de naam van David Beckham, die tot een aantal jaar terug bekend stond als ‘ideale schoonzoon’ en afgelopen week nog 12 uur in de rij stond om Queen Elizabeth de laatste eer te bewijzen. Ook Beckham raaskalde dat hij ‘gelooft in de kracht van voetbal en dat dat een significante verandering teweeg kan brengen’.

Iets wat tegen het zere been van oud-topvoetballer Éric Cantona  schopte. “Het gaat alleen om geld en de manier waarop ze de mensen hebben behandeld die de stadions hebben gebouwd, is verschrikkelijk. En duizenden mensen stierven. En toch zullen we dit WK vieren. Persoonlijk ga ik er niet naar kijken. Ik begrijp dat voetbal een bedrijf is. Maar ik dacht dat het de enige plek was waar iedereen een kans kon maken”, schreef zijn oud-teamgenoot bij Manchester United eerder dit jaar.

10 jarige deal gesloten

De 10-jarige deal die hij tekende voor een bedrag van $ 150 miljoen is lang niet het enige wat de Brits voormalig topvoetballer verdiende met zijn Qatar-deal. Daar komt nog eens het miljoenenbedrag van afgelopen week bij, wat Beckham samen met voormalig NFL-legende Peyton Manning verdiende met een advertentie.

Veel geld steekt Beckham ook weer in advertenties rondom het toernooi. Volgens The Daily Mail heeft Beckham inmiddels zo’n $ 10 miljoen zelf verdiend met zijn activiteiten voor Qatar. Het bikkelharde bewijs dat alles in de voetballerij om ordinair veel geld draait.