De verkeersboetes in Nederland gaan aankomend jaar met 10% omhoog. Dat is een significantere stijging dan voorgaande jaren, zo blijkt uit een onderzoek van vergelijkingssite Independer. In vergelijking: vorig jaar was de stijging van verkeersboetes ‘slechts’ 2%.

Verkeersboetes worden 10% duurder

Volgens het Ministerie van Justitie & Veiligheid komt die significante stijging van de boetebedragen vooral door de hoge inflatie van de afgelopen tijd. In november was de inflatie zelfs nog 11,2%, waardoor het wel iets afvlakt maar nog steeds exorbitant hoog blijft in vergelijking met andere jaren. De inflatie wordt nu vooral aangewakkerd door de nog altijd torenhoge energieprijzen.

Kosten van verkeersboeters worden aangepast op basis van de consumentenprijsindex van juni 2021 en juni 2022. Alleen dat zorgt al voor een stijging van zo’n 9%. In 2023 worden de bedragen ook nog eens naar tientallen afgerond, waardoor de stijging nog wat hoger is. Volgens auto-expert van Independer Menno Dijcks is dat niet het enige slechte nieuws voor de automobilist: “We merken dat sommige verzekeraars al de tarieven aan het verhogen zijn. Maar, we zien nog geen trend in de gehele markt.”

Snelheidsboetes 2023

Bron: Independer

De politiek is het echter nog niet helemaal eens over die stijging. Omdat het leven nu al zo veel duurder is – denk aan boodschappen en energie – vinden een aantal partijen het niet nodig en niet verantwoord om juist nu de boetes te verhogen. Het veelgehoorde tegenargument luidt dat boetes een makkelijk te voorkomen uitgave zijn.

Dit worden de nieuwe boetebedragen voor de meest gemaakte verkeersovertredingen

Hieronder vindt u een overzicht van het type verkeersovertreding met het bijbehorende boetebedrag in 2023. Een kleine kanttekening: de bedrag zijn voorlopig, en kunnen dus reeds aangepast worden. Zet niet alleen de verwarming wat lager, maar haal ook uw voet van het gaspedaal.

Tabel Verkeersboetes

Bron: Independer