Het is dé oplossing voor luie studenten, maar een nachtmerrie voor het schoolsysteem We hebben het uiteraard over chatbot ChatGPT. Sinds de introductie van ChatGPT zitten leerkrachten met hun handen in het haar, want schoolgangers kunnen deze tool gebruiken om teksten te laten typen door kunstmatige intelligentie en zodoende plagiaat te onderzeilen.

ChatGPT is ongeëvenaard succesvol

De software is ontwikkeld door OpenAI, een onderzoekslabératorium voor kunstmatige intelligentie. In 2019 werd het eerste generatieve model gedeeld, een model dat met één druk op de knop essays en artikelen kon genereren. Het model werd in mei 2020 opgevolgd door GPT-3 en in november 2022 werd ChatGPT gelanceerd. Binnen vijf dagen na de lancering had de website maar liefst 1 miljoen gebruikers. Om dat in perspectief te plaatsen: Facebook had 10 maanden nodig om één miljoen gebruikers te vergaren en Netflix deed er drie en een half jaar over.

Een strijd voeren tegen AI lijkt echter zinloos, want dankzij de indrukwekkende technologie is het nauwelijks te onderscheiden welk deel van een verslag door de leerling is geschreven en welk deel door AI. Terwijl Google de bot als een groot gevaar ziet, omdat de chatbot de manier naar informatie zoeken flink gaat veranderen, staat Microsoft op het punt om een gigantische investering te doen.

“Meerjarige investering van meerdere miljarden”

Het softwarebedrijf van Bill Gates werkt al langer samen met OpenAI en heeft toestemming om de technologie achter ChatGPT zelf ook te gebruiken. Ook zouden functies van ChatGPT wellicht beschikbaar gesteld worden in Microsoft-programma’s, waardoor gebruikers kunstmatige intelligentie kunnen inzetten voor het schrijven van teksten of het versturen van mails.

De geruchtenmolen rondom de twee bedrijven draait op volle toeren en Microsoft zou akkoord hebben gegeven voor een geldinjectie van maar liefst $ 10 miljard . Of het daadwerkelijk gaat om $ 10 miljard dollar gaat is niet duidelijk, wel spreken de bedrijven van een “meerjarige investering van meerdere miljarden”.

Op een toespraak op de jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum (WEF) in Davos vertelde Satya Nadella, CEO van Microsoft, dat de ‘gouden eeuw’ van AI aanbreekt. “We hebben onze samenwerking met OpenAI gevormd rond een gedeelde ambitie om op verantwoorde wijze baanbrekend AI-onderzoek te bevorderen en AI te democratiseren als een nieuw technologieplatform”, aldus Nadella.

Vorige week maakte Microsoft bekend wereldwijd 10.000 personeelsleden (ongeveer 5% van het totale personeelsbestand) te ontslaan, net zoals een aantal andere grote bedrijven, omdat de vraag naar de software afneemt. Wel blijven ze investeren in belangrijke onderdelen, zoals ChatGPT dus.