De investering van SuitSupply-oprichter Fokke de Jong in beleggingsfondsen van Credit Suisse verliep niet zoals hij had gedacht. De Zwitserse financiële dienstverlener stak namelijk het kapitaal van de Nederlander in Greensill Capital, maar dat bedrijf raakte verzeild in rechtszaken en moest uiteindelijk de deuren sluiten.

Lening aan failliet bedrijf zorgt voor vastgelopen geld

Beleggingsfondsen van Credit Suisse leende zo’n $10 miljard uit aan Greensill Capital, maar omdat het Britse bedrijf in het voorjaar van 2021 failliet ging, ontstond er onduidelijkheid werkelijke waarde. Sinds dat moment kunnen de fondsen van Credit Suisse geen kant meer op. Ze doen er alles aan om hun geld terug te krijgen, maar dat lukt niet helemaal.

Eind 2021 had De Jong nog € 7,2 miljoen tegoed van de Zwitsers, terwijl hij toen al 65% van zijn inleg terug had gekregen. Inmiddels is ook de resterende 35% uitgekeerd en is hij, zo schrijft het FD, met ‘de schrik vrijgekomen’. Terwijl De Jong alles heeft teruggekregen, geldt dat niet voor alle andere betrokken investeerders. Enkelen moeten namelijk naar schatting nog járen wachten en nog maar zien of zij hun investering weer heroveren.

Focus verleggen op SuitSupply

De Jong kan zich nu gelukkig nu weer volop focussen op zijn SuitSupply. De Nederlandse ondernemer begon in 1999 met het verkopen van modieuze, doch betaalbare, klassieke maatpakken onder de naam Suitsupply. In 2012 vloog ontgroeide hij Nederland en opende hij een vestiging in New York.

Hoewel het de pakken-onderneming tijdens corona gebukt ging onder zwaar weer, heeft het bedrijf extra tijd gekregen om weer op te brabbelen. “SuitSupply met zijn banken onderhandeld en daardoor meer tijd gekregen om zijn leningen af te lossen. Het mag eveneens langer doen over het aflossen van een krediet waarvoor de overheid garant staat”, schrijft het FD.

Om de verliezen tijden de coronajaren te compenseren stak vorig nog € 35 miljoen uit eigen zak in zijn bedrijf. In hetzelfde jaar verkocht hij het nieuwe hoofdkantoor van SuitSupply voor maar liefst € 210 miljoen en kocht hij voor zichzelf een appartement in New York van 223 m2 van niemand minder dan Harry Potter-acteur Daniel Radcliffe.