Elon Musk is een pionier die aan de wieg stond van een handjevol van de meest succesvolle bedrijven op aarde. Toch is de markante ondernemer grote verliezen aan het incasseren. Het aantal van Tesla is naar het laagste punt in twee jaar gezakt, iets wat volgens hem geen rede tot paniek is, en ook bij Twitter loopt het alles behalve gesmeerd.

De op één na rijkste man ter wereld maakt er een zootje van bij Twitter

Twitter ligt onder een vergrootglas. Musk heeft sinds de overname van $ 44 miljard een aantal twijfelachtige veranderingen doorgevoerd en zadelde het bedrijf op met schulden waarvoor hij jaarlijks ongeveer $ 1 miljard aan rente zou moeten betalen.

Inmiddels is ook duidelijk dat hij zal aftreden als CEO. Dat werd namelijk via een poll bepaald, waar de meerderheid koos over zijn aftreden als voorzitter van het managementteam. “Ik neem ontslag als CEO zodra ik iemand vind die zo dom is om de baan aan te nemen. Daarna zal ik alleen de software- en serverteams leiden”, liet hij gewoontegetrouw via Twitter weten.

CNBC meldt dat de zoektocht naar een nieuwe CEO in volle gang is, maar voor het zover is, voert chaos de boventoon binnen het bedrijf. Sinds de aanstelling van de Tesla-eigenaar is zijn bedrijfsvoering net zo onvoorspelbaar als zijn tijdlijn op het socialemediaplatform en maakte hij veel keuzes gebaseerd op uitkomsten van polls.

Musk ontsloeg namelijk meer dan de helft van het personeel. “In een poging om Twitter op een gezond pad te brengen, zullen we vrijdag het moeilijke proces doorlopen om ons wereldwijde personeelsbestand te verminderen”, schreef hij indertijd. Ook blunderde het plan om geverifieerde accountbeheerders $ 8 per maand te vragen en bracht hij discutabele figuren, zoals Kanye West, die inmiddels weer verbannen is, terug op Twitter.

De meeste van deze aanpassingen werden vervolgens weer teruggedraaid, maar het zorgde voor nogal veel commotie onder. Maar niet alleen gebruikers van het platform hebben Musk liever gisteren weg dan vandaag, het overgebleven personeel worden ook niet bepaald in de watten gelegd.

Kosten snijden gaat ten koste van het personeel

Omdat Twitter dus hevig onder vuur ligt en de koers blijft dalen, heeft Musk een nieuwe beleid ingevoerd. Om kosten te snijden moeten werknemers die nog naar kantoor gaan zelf schoonmaken, aangezien conciërges zijn wegbezuinigd, en toiletpapier meenemen. “De geur van overgebleven afhaalmaaltijden en lichaamsgeur is op de vloeren blijven hangen. Badkamers zijn vies geworden en nu de conciërges weg zijn, hebben sommige arbeiders hun toevlucht genomen tot het meenemen van hun eigen rollen wc-papier van huis”, schreef de New York Times

Een deel van het personeel werk namelijk voornamelijk thuis, omdat Twitter gestopt is met het betalen van huur van sommige kantoorpanden, waardoor werknemers die in Seattle werkte voorlopig thuis achter hun computer moeten kruip.

Op een live forum op Twitter vergeleek Musk het bedrijf met een “vliegtuig dat met hoge snelheid naar de grond vliegt met de motoren in brand en de besturing die niet werkt”. En die vergelijking begrijpen we, want Twitter lag op schema om in 2023 een ‘negatieve cashflow’ van ongeveer $ 3 miljard te hebben, volgens hem dankzij een depressieve advertentieomgeving en hogere kosten, waaronder de eerder genoemde schuldbetalingen.