Gault&Millau is een Frans bedrijf dat in diverse landen gastronomiegidsen uitbrengt, ook in Nederland. Ze hebben veel kennis op culinair gebied en brengen ook elk jaar de Gault&Millau Awards uit, waarbij de allerbeste chefkoks e.d. kans maken op een award. Maar wat zijn volgens Gault&Millau dit jaar de beste restaurants van Nederland?

5. Brut 172 – Reijmerstok

Midden in Zuid-Limburg zult u dit magnifieke restaurant vinden. Brut 172 is bij Gault&Millau vorig jaar binnengekomen als de Hoogste Nieuwkomer met 17,5 op 20 punten, maar groeit nu al uit naar de 18,5 punten. Dompel uzelf onder in “een wereld waar smaak, geur, beeld en geluid om voorrang vechten” en tegelijkertijd “verrast, overdondert en overrompelt”. Ze leggen bij Brut 172 de nadruk op het vertellen van een ‘meeslepend verhaal’ met ieder gerecht.

Op dit moment kunt u reserveren voor een acht gangen menu dat € 210 kost. De vegetarische versie is € 30 goedkoper.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Brut172 by Hans van Wolde (@brut_172)

4. Tribeca – Heeze

Dit luxe restaurant is gelegen in een dorp onder Eindhoven en staat op dit moment op Gault&Millau met een score van 19 van de 20 punten. Op de site wordt u als volgt begroet: ‘Een warm welkom staat u te wachten. In de watten, in de wolken. Precies zoals u wilde, en dan net een beetje meer.’ Eén van de chefkoks in dit restaurant, Jan Sobecki, is zelfs tot Chef van het Jaar 2023 uitgeroepen door Gault&Millau. Dan zullen de maaltijden die worden aangeboden in deze Brabantse keuken zeker de moeite waard zijn.

Het restaurant biedt de ‘6 gangen Tribeca’ aan voor € 145 en de ‘6 gangen ‘The Golden Age” aan voor € 225. Beiden zijn ook vegetarisch beschikbaar.

 3. Ciel Bleu – Amsterdam

Voor wie dichter bij de Randstad uit eten wilt, is dit een prachtige locatie gelegen in Amsterdam. Ook Ciel Bleu staat bij Gault&Millau aangegeven met 19 van de 20 punten. ‘Ciel Bleu bevindt zich in Hotel Okura Amsterdam. Vanaf de 23ste etage van het 5-sterren hotel biedt Ciel Bleu een adembenemend uitzicht over de hele stad’, wordt verteld op de website van het extravagante restaurant. Ook hier zijn verschillende awards uitgedeeld aan het personeel. Zo wonnen ze in 2011 ‘Gastheer van het jaar’, in 2014 ‘Sommelier van het jaar’ en in 2019 kregen ze de prijs ‘Chef van het jaar’ in handen. Met zoveel prijzen kan er haast niets mis gaan in deze geniale keuken.

Volgens Gault&Millau zijn de prijzen voor de ‘Ciel Bleu Experience’ € 215 en de ‘Caviar Experience’ kost zo’n € 595.

2. Inter Scaldes – Kruiningen

Voor de mensen die gezellig een uitstapje naar Zeeland willen maken, is dit restaurant zeker een aanrader. Inter Scaldes staat bij Gault&Millau met wel 19,5 van de 20 punten op de site. Bijna perfect dus, zouden we aan kunnen nemen. Gault&Millau zegt het volgende over dit restaurant: ‘Na meer dan twintig jaren topprestaties in het iconisch restaurant Inter Scaldes geven Jannis en Claudia Brevet de fakkel over aan Jeroen Achtien en diens echtgenote Sanne. Een prachtige uitdaging om dit restaurant met culinaire historische betekenis verder op het hoogste niveau een passende invulling te geven.’ Jeroen en Sanne Achtien zijn momenteel nog actief in een restaurant in Zwitserland, genaamd Sens, maar dit najaar zullen ze Inter Scaldes weer openen voor het publiek en kunt ook u genieten van de geweldige gerechten die hier aangeboden worden.

Een vijf gangen menu in dit luxe restaurant komt neer op € 190, maar u kunt ook een ‘acht gangen specialiteiten menu’ nemen voor maar liefst € 285, of een ‘4 gangen prestige menu’ van € 325.

1. De Librije – Zwolle

Deze locatie is al jaren bekend bij Gault&Millau als één van de beste restaurants in Nederland. Ook dit jaar hebben ze weer een topplek bereikt met 19,5 van de 20 punten. Het restaurant is gevestigd in tot hotel-restaurant verbouwde monumentale vrouwengevangenis uit 1742. De eetruimte bevindt zich op een overkapte luchtplaats. Er werken meerdere bekende gezichten op culinair gebied in dit restaurant, waaronder chef en eigenaar Jonnie Boer, chef Nelson Tanate en eigenaar en manager Thérèse Boer. In 2010 wisten ze het award ‘Gastheer van het jaar’ te bemachtigen.

De arrangementen verschillen van een acht gangen menu van € 295 (Librije’s menu) tot een acht gangen menu van € 275 (Librije’s groentenmenu). Ook zijn er diverse specialiteiten beschikbaar om extra te bestellen. Ze staan bijvoorbeeld bekend om hun ‘marigold ‘eitje’ kaviaar’.

Dat zijn de vijf beste restaurants van Nederland volgens Gault&Millau, maar als u toch nog wat meer opties wilt hebben, zijn er hier nog tien die echt een vermelding verdienen:

  • Spectrum – Amsterdam (18,5/20)
  • 212 – Amsterdam (18/20)
  • De Groene Lantaarn – Staphorst (18/20)
  • De Kromme Watergang – Hoofdplaat (18/20)
  • De Lindehof – Nuenen (18/20)
  • De Lindenhof – Giethoorn (18/20)
  • Pure C – Cadzand Bad (18/20)
  • ’t Nonnetje – Harderwijk (18/20)
  • Vermeer – Amsterdam (18/20)
  • Aan de Poel – Amstelveen (17,5/20)