Voor topdiplomaten wordt goed gezorgd. Waneer deze naar het buitenland afreizen of zelf tijdelijk resideren, wordt niet een aftands appartementje in een achterstallige wijk geregeld. Nee, dan wordt er uitgepakt ook. Hoewel dienst van de EU-buitenlandchef Josep Borrell een woning in de Londense wijk Chelsea, een straat die toepasselijk ‘Millionaires’ Row’ wordt genoemd, voor ogen had voor de Spaanse EU-ambassadeur Pedro Serrano de Haro (chef buitenlands beleid van de EU), maar de EU-lidstaten steken daar een stokje voor.

EU-ambassadeur niet richting Millionaires’ Row

De landen die deel uitmaken van de Europese Unie vinden het onnodig om zo’n over-the-top pand te huren. Bovendien vinden ze de prijs absurd: de jaarlijkse kosten zouden naar verluidt uitkomen op zo’n € 1 miljoen. Bronnen hebben aan De Telegraaf gevestigd dat de EU hierdoor niet akkoord gaat met het plan.

“Het lijkt erop dat gouden toiletten het enige zijn dat ontbreekt in deze vorstelijke residentie waar de ambassadeur zou kunnen leven als een Spaanse koning”, zei een EU-diplomaat over het plan, aldus Politico. De straat Upper Cheyne Row, bijgenaamd Millionaires’ Row, is de thuisbasis geweest van bekende figuren zoals Mick Jagger van de Rolling Stones en zakenman Michael Bloomberg.

EU-lidstaten keuren vaker soortgelijke plannen af

De woning heeft een woonoppervlak van 645 vierkante meter en was vóór Brexit de thuisbasis van een ’permanente vertegenwoordiger’. Het is niet de eerste keer dat de EU-lidstaten een plan als dit dwarsbomen. Vorig jaar werd de aanschaf van een herenhuis in New York die bedoeld was voor een EU-vertegenwoordiger afgewezen. Dat pand stond in de Upper East Side en kostte destijds maar liefst $ 20 miljoen, omgerekend € 18,6 miljoen.

De zoektocht wordt dus doorgezet en de kansmaker moet voldoen aan een aantal eisen, zoals een gepaste locatie, zichtbaarheid, imago, representativiteit, grootte, functionaliteit, geschikte representatieruimte en privéruimte. Pedro Serrano de Haro zal vooralsnog moeten zien te overleven in een huurhuis van 175 m2.