Nederland heeft de twijfelachtige eer bekend te staan als een van de grootste drugsexporteurs in de wereld. Echter nuttigen mensen in alle uithoeken van de planeet aarde drugs en daar is Nieuw Zeeland geen uitzondering op. Sterker nog: afgelopen weekend vond “een van de grootste drugsvondsten ooit in Nieuw-Zeeland” plaats, zegt politiechef Andrew Coster.

Operatie Hydros in Nieuw-Zeeland

De Nieuw-Zeelandse politie stuitte namelijk op een geïmproviseerd drijvend vlot waar 81 pakketten drugs op lagen met een totaalgewicht van 3,2 ton. De straatwaarde? Een half miljard Nieuw-Zeelandse dollars, omgerekend komt dat neer op zo’n € 300 miljoen. “Onder Operatie Hydros (gestart in december 2022, red) kon de Nieuw-Zeelandse politie, in samenwerking met de Nieuw-Zeelandse douane en de Nieuw-Zeelandse defensiemacht, de illegale drugs terughalen in de Stille Oceaan”, staat in de verklaring.

Volgens de woordvoerder van de politie was het voldoende poeder om heel Australië een jaar lang van cocaïne te voorzien. Drugverslaafden en recreatieve gebruikers in Nieuw-Zeeland zouden er zelfs maar liefst 30 jaar op kunnen teren.

Net zoals de meeste verdovende en stimulerende middelen wordt er vanuit gegaan dat de drijvende partij afkomstig is uit een Zuid-Amerikaans land en bedoeld was voor de Australische markt. “Het lijdt geen twijfel dat dit een flinke financiële klap is voor de Zuid-Amerikaanse producenten van cocaïne”, aldus Coster. “En hoewel deze vondst hun activiteiten zal verstoren, moeten we blijven opletten. We weten hoe ver deze groepen gaan om uit het zicht te blijven van de autoriteiten.”

Ondertussen zijn alle pakketten aan boord van een chip van de Nieuw-Zeelandse marine gebracht en onderweg naar het vasteland. Eenmaal aangekomen zal de gigantische hoeveelheid worden vernietigd.

Andere drugsvondst in Oceanië

Er vinden overigens wel vaker grote drugsvondsten plaats in Oceanië. Zo ontdekte de Australische politie vorig jaar een klassieke Bentley S2 uit 1960 die volgepropt zat met drugs. Achter de koplampen van de vanuit Canada geïmporteerde auto zat namelijk 191 kilo aan drugs verstopt met een straatwaarde van circa $ 100 miljoen. Het werd destijds aangekondigd als de “grootste inbeslagname ooit van fentanyl ooit”.