Bernard Arnault heeft Elon Musk van de troon gestoten en wordt momenteel gezien als de rijkste man ter wereld. Dat heeft zo z’n voor- en nadelen. Hoewel hij zich er niet al te drukken over zal maken, heeft de Franse bevolking kritiek op zijn absurd hoge fortuin. De eigenaar van LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) beschikt over $ 184 miljard (Bloomberg) en een deel daarvan zou volgens sommigen voldoende zijn om het pensioenstelsel te redden. 

Personen met een gemiddeld inkomen moeten 4 miljoen jaar zwoegen om het vermogen van Bernard Arnault te evenaren 

Een Franse krant suggereert dat stervelingen met een gemiddeld inkomen zo’n 4 miljoen jaar zouden moeten werken om Arnault’s vermogen bij elkaar te kunnen sparen. Linkse politici geven aan dat hij met een klein deel van zijn vermogen het pensioenstelsel zou kunnen redden. Dan zou de pensioenleeftijd niet naar 64 opgeschoven hoeven worden, een onderwerp de gemoederen in het land van de stokbroden flink bezighoudt. 

“Ik constateer met enige verbazing – hoewel je in Frankrijk nooit verbaasd moet zijn – dat mensen de economie niet goed kennen, dus krijgen we kritiek van mensen die het onderwerp niet goed kennen. spreken”, zei Bernard Arnault tijdens de presentatie van de jaarresultaten van de groep. “De groep betaalt wereldwijd 5 miljard aan vennootschapsbelasting per jaar, waarvan bijna de helft in Frankrijk, terwijl bijna 90% van onze producties in het buitenland wordt verkocht.”

Hij claimt zelf verder veel bij te dragen aan de Franse economie, bijvoorbeeld door het aannemen van zo’n 15.000 personeelsleden. In 2022 tekende hij zelfs een overeenkomst met de Fondation Notre Dame voor een donatie van € 200 miljoen voor de restauratie van de door brand verwoeste kathedraal in Parijs.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door LVMH (@lvmh)

Hoewel hij weliswaar suggereert bij te dragen aan de economie, baadt hij zelf in het luxe. Hij is namelijk een fervent kunstliefhebber, vliegt in privéjets, hoewel hij zijn eigen recent besloot te verkopen, en resideert ook in de meest in het oog springende villa’s. Hij heeft onder meer de sleutels van een huis van  € 25 miljoen in Parijs, een kasteel bij Rambouillet en een villa in Saint-Tropez. Daarnaast bezit Arnault ook nog verschillende huizen in de Verenigde Staten, een enorme jacht en een eigen eiland op de Bahama’s.

Kortgeleden heeft de Fransman een kunstwerk gekocht voor het wereldberoemde museum Musée d’Orsay, onder de naam van zijn bedrijf. Het gaat om een 19e-eeuws meesterwerk van Gustave Caillebotte, genaamd ‘Partie de Bateau’, wat € 43 miljoen gekost zou hebben.