De Franse keuken is een internationaal gewaardeerde keuken met een lange traditie. Een baguette, letterlijk vertaald ‘stokje’, is zo’n typische onderdeel. En dat de stokbrood, waar u ongetwijfeld weleens uw gehemelte mee heeft opengehaald, belangrijk is voor de Fransen, blijkt wel uit het feit dat de baguette op de UNESCO-werelderfgoedlijst geplaatst. Opmerkelijk, want we zouden eerder de croissant verwachten.

Baguette krijgt plekje op de UNESCO-werelderfgoedlijst

Hoewel de ‘baguette’ ver voor de pruikentijd al een begrip was, kreeg het stuk brood pas in 1920 officieel z’n naam. Indertijd werden er meteen eisen gesteld om te voldoen aan de naam. Zo werd er bepaald dat een baguette minstens 80 gram moet wegen en maximaal 40 centimeter lang mag zijn. Zelfs president Emmanuel Macro is van mening dat het stokbrood het boegbeeld van de Franse identiteit is en zei tijdens een toespraak dat  de Franse stokbrood “over de hele wereld benijd is”. Ook zei hij dat het staat voor “250 gram magie” en “perfectie in ons dagelijks leven”.

Tot het jaar 1986 had iedere baguette een vaste prijs, maar inmiddels moeten steeds meer bakkerijen hun deuren sluiten, doordat supermarkten ook stokbroden verkopen. Volgens persbureau AFP zijn er ieder jaar 400 ambachtelijke bakkerijen gesloten, waarbij het totale aantal in heel Frankrijk is gedaald van 55.000 naar 35.000.

10 miljoen stokbroden worden ieder jaar verorberd

Baguettes zijn inmiddels niet meer weg te denken uit de Franse cultuur en naar schatting worden er jaarlijks zo’n 10 miljoen opgepeuzeld. “Het stokbrood is een dagelijks ritueel, een structurerend element van de maaltijd, synoniem voor delen en gezelligheid. Het is belangrijk dat deze vaardigheden en sociale gewoonten ook in de toekomst blijven bestaan”, vindt Unesco-chef Audrey Asoulay.

Unesco voegt het stokbrood toe aan de lijst van “immaterieel cultureel erfgoed”. De baguette zal plaatsnemen tussen zo’n 600 andere vaardigheden, dansen, zangkunsten, gebruiken, rituelen en andere “ongrijpbare” zaken. Tijdens de benoeming tot deze illustere lijst, zwaaiden een aantal Fransen triomfantelijk met hun baguette in de lucht om het direct te vieren.