Voor het eerst in de geschiedenis hebben wijnboeren uit Frankrijk in 2023 meer witte wijn geproduceerd dan rode. Deze opmerkelijke verschuiving lijkt geen tijdelijke trend, maar een structurele verandering die voortkomt uit een veranderende smaak van de consument. Zelfs in Bordeaux, de bakermat van rode wijn, voltrekt zich een ‘witte revolutie’.

Franse wijnboeren produceren voor het eerst meer witte wijn dan rode

Uit cijfers van de Franse autoriteiten blijkt dat er in 2023 13,4 miljoen hectoliter witte wijn werd geproduceerd, een stijging van 10% ten opzichte van het jaar ervoor. Daarentegen daalde de productie van rode wijn met 11% naar 12,8 miljoen hectoliter. Hiermee vertegenwoordigt witte wijn nu 40% van de totale wijnproductie in Frankrijk, rood volgt met 39% en rosé vult de resterende 21% in.

De groeiende populariteit van witte wijn is grotendeels te danken aan een verschuiving in de vraag van consumenten. Jongere generaties kiezen steeds vaker voor lichtere en frissere wijnen met een lager alcoholpercentage, terwijl de consumptie van rode wijn juist afneemt. Sinds de jaren zestig is de totale wijnconsumptie in Frankrijk met maar liefst 70% gedaald, waarbij vooral rood de klappen kreeg: de afgelopen acht jaar nam de consumptie daarvan met 35% af.

Veranderend drinkgedrag

De voorkeur voor wit boven rood is deels te verklaren door demografische factoren. Rode wijn wordt traditioneel gedronken door 55-plussers, vaak thuis en tijdens de maaltijd. Jongeren daarentegen consumeren minder alcohol dan voorgaande generaties en drinken liever witte wijn in sociale settings, zoals cafés en terrassen. Ook speelt mee dat witte wijn op sociale media en in populaire cultuur steeds vaker wordt gepromoot. Denk bijvoorbeeld aan de Nederlandse serie Gooische Vrouwen, die de populariteit van witte wijn een flinke boost gaf.

Deze veranderende voorkeuren dwingen wijnboeren ertoe hun productie aan te passen. Steeds meer boeren maken de overstap naar wit, simpelweg omdat daar meer geld mee te verdienen is. Bij keurmerkinstituut INAO stromen de aanvragen binnen om over te schakelen op witte wijnproductie. In de Franse pers wordt al gesproken over een ‘witte revolutie’. Zelfs traditionele wijnregio’s zoals Bordeaux en de Rhônevallei verleggen hun focus. In de Médoc kunnen wijnboeren binnenkort voor het eerst een AOC-keurmerk krijgen voor witte wijnen, iets wat sinds de toekenning van de AOC-status in 1936 enkel voor rood mogelijk was. In de Beaujolais wordt de productie van wit naar verwachting verdrievoudigd, en in de Rhône ontvangen boeren premies om de overstap naar witte druivensoorten te maken.

Nederland als afzetmarkt

Ook Nederland speelt een rol in deze witte opmars. Uit de cijfers van FranceAgriMer blijkt dat Nederland in 2023 het enige land was dat aanzienlijk méér Franse wijn importeerde dan voorgaande jaren, zowel in hectoliters als in euro’s. Daarmee behoort Nederland tot de top 6 exportlanden voor Franse wijn.