We kunnen er wel weer opnieuw over beginnen, maar het is algemeen bekend dat de huidige huizenmarkt in Nederland helemaal nergens over gaat, dus zul je met alternatieven moeten komen, ook al vlakt het ondertussen al wat af. Zoals een tiny house bijvoorbeeld, maar graag wel eentje die die luxer is dan de gemiddelde woonstudio.

Financiële voordelen van een tiny house

In andere landen zie je steeds vaker ’tiny houses’ voorkomen, maar in ons kleine kikkerlandje moet de trend nog op gang komen. Bij de term ’tiny house’ zal je verwachten dat alles op elkaar zit gekropt en dat je je kont nog niet kunt keren, maar dit is gelukkig niet altijd het geval. Omdat deze houten mini-woningen niet in een woonwijk of iets dergelijks staan, heb je geen last van luidruchtige buren.

Tiny House

Er zijn echter nog meer voordelen. Vooral pricewise. Het verschil tussen een gemiddelde eengezinswoning, die al enige tijd rond de € 400.000 ligt, bespaar je dus al het overgrootte gedeelte van zo’n traditioneel huis.  Alleen het nadeel is wel dat de eengezinswoning nog stevig in prijs kan stijgen, iets wat bij tiny houses hoogstwaarschijnlijk minder het geval is.

Ook is een groot voordeel dat je geen hypotheek af hoeft te sluiten, dat betekent dus ook geen notariskosten of overdrachtsbelastingen.

Inrichting van de houten woning

Genoeg over de financiële voordelen en nadelen gesproken. Een Amerikaanse stel heeft prima uitgepakt met de inrichting van de woning en eigenlijk beschikt het over alles wat je nodig hebt in een woning. Zo is er een fijne keuken, een toilet, een douche, twee tweepersoonsbedden, een zithoek, eettafel en een woonkamer. Als zij het kunnen, waarom jij niet. Of laat het door iemand uitvoeren die gegarandeerd verstand van zaken heeft. Nog beter.

Niet verkeerd op een oppervlak van zo’n 33 vierkante meter. Ideaal voor een student, iemand die wat minder centen te besteden heeft of iemand die het wil gebruiken als vakantiehuisje. Het aanbouwen van de woning kostte het stel ongeveer $ 30.000 kosten en de inrichting nog niet eens de helft.