Een oncoloog is een medisch specialist in de interne geneeskunde op het gebied van kanker. Het is een hooggewaardeerd beroep, maar wie deze functie wil bekleden, moet bereid zijn lang te studeren. Het betreft een bikkelharde studie, maar zodra deze is afgerond, kan de opgelopen studieschuld in een relatief korte periode worden afgelost. Maar wat verdient een oncoloog?

12 jaar intensief studeren

Wie mogelijk oncoloog wil worden moet daar verschillende opleidingen voor behalen. Ten eerste zal de aspirant student, net als met vele andere beroepen in de gezondheidszorg, een opleiding geneeskunde aan de universiteit moeten afronden. Deze bestaat uit een bacheloropleiding van drie jaar en een master van nog eens drie jaar. Na zes jaar geneeskunde kan de student zichzelf een basisarts noemen en kan deze zich specialiseren.

Om oncoloog te kunnen worden zal de student nog eens een opleiding interne geneeskunde moeten doen. Het duurt vier jaar om opgeleid te worden tot internist en nogmaals twee jaar om uiteindelijk de titel oncoloog te kunnen ontvangen. Neemt u dat allemaal voor lief, dan zal u in totaal maar liefst 12 jaar lang de schoolbanken in moeten. Het is een intensieve en zeer zware opleiding, die zeker niet voor iedereen is weggelegd.

Wat verdient een oncoloog?

Oké, oncoloog worden gaat dus niet vanzelf, maar als de intensieve opleiding erop zit, aan wat voor bedragen moeten we dan denken? Het ligt eigenlijk vooral aan de werkervaring. Volgens de Nationale Beroepen Gids verdient een beginnend oncoloog een salaris van zo’n € 2.800 bruto per maand. Gebaseerd op een 40-urige werkweek.

Oncoloog

Voor een opleiding van 12 jaar valt dat misschien een beetje tegen, maar lees goed: ‘beginnend salaris’. Naarmate er meer ervaring wordt opgedaan gaat het snel. Het gemiddelde maandsalaris van een oncoloog ligt daarom ook bij de € 11.000 bruto. Dit is berekend inclusief vakantiegeld, volgens de NBG. Dat klinkt veel beter, nietwaar?. Een oncoloog kan zelfs tot maximaal € 20.000 per maand verdienen.

Oftewel, als u interesse heeft in een beroep in de gezondheidszorg die goed verdient, leer dan vooral nog even door. Want met een beroep als oncoloog komen er mooie bedragen op uw rekening te staan. Daarbovenop is net een enorm dankbaar beroep. Ook niet geheel onbelangrijk.

Kanker, één van de grootste doodsoorzaken

In Nederland staan we te springen om oncologen en dat is niet zonder reden. Kanker is een van de meest voorkomende doodsoorzaken in ons land. Zo schreef het CBS dat in 2019 bijna 30 % van de sterfgevallen waren overleden door kanker. Verder waren hart- en vaatziekten en psychische stoornissen grote oorzaken tot overlijden, echter gaat het aantal sterfgevallen van hart- en vaatziekten de afgelopen decennia steeds meer omlaag, terwijl dat met kanker nog niet het geval is.

Geen gezellige cijfers, maar wel een belangrijke reden waarom wij oncologen hard nodig hebben in ons land.

Benieuwd naar salarissen van andere banen? 

  1. Zoveel verdient een chirurg
  2. Zoveel verdient een piloot