In Dordrecht is een heuse goudmijn aan klassieke auto’s aangetroffen. In twee loodsen en één kerk stonden maar liefst 230 auto’s stof te happen. Eeuwig zonde, dus besloot autohandelaar alles op te kopen. In samenwerking met Classic Car Auctions gaan alle exemplaren later dit jaar onder de hamer. “Een van de grootste ‘barnfinds’ ooit.”

The Palmen Barnfind Collection

De mede-eigenaar van Gallery Aaldering, een snoepwinkel voor vermogende autofreaks, noemt de vondst once in a lifetime en gaf onlangs een rondleiding langs de gevarieerde modellen.

De uiteenlopende collectie bestaat uit tientallen bijzondere klassiekers en oldtimers. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een Mercedes-Benz 300S Roadster ter waarde van € 500.000 en een Alfa Romeo 2600 SZ. Ook zijn er auto’s die de merklogo’s dragen van Ferrari, Jaguar, Cadillac, BMW, Bentley, Lancia en Maserati. Taxateur Henrik van den Wiel noemt een blauwe Lancia het pronkstuk van de collectie. Het model zou ’tonnen’ waard zijn.

Ene meneer Palmen begon circa vier decennia geleden met het verzamelen van klassieke auto’s. Deze werden ondergebracht op drie verschillende locaties; twee loodsen en een kerk in Dordrecht. Een thema is niet bepaald te bespeuren, aangezien er auto’s tussenstaan uit de VS, Italië, Frankrijk, Engeland, Tsjechië, Duitsland en zo kunnen we nog even doorgaan. Hij kocht ze gewoon naar eigen smaak. De variëteit ervan wordt “meer dan eclectisch” genoemd.

Hoewel mensen in de buurt uiteraard afwisten van de loodsen, was niemand helemaal bekend met de inhoud ervan. Maar daar is dus verandering ingekomen. “We zitten al zo’n vijftien jaar op deze locatie en hebben regelmatig aan de eigenaar gevraagd of we binnen mochten kijken, maar tot een bezichtiging kwam het nooit”, aldus een buurtbewoner.

Het is onwaarschijnlijk dat iemand tijdens zijn leven ooit nog een collectie van dit kaliber en in deze staat zal zien

Palmen is ondertussen opgenomen in een gezondheidsinstelling, waardoor de collectie nu verkocht is. “We hopen dat de nieuwe eigenaren ze net zo zullen koesteren als hij”, aldus Classic Car Auctions.

De meeste exemplaren zijn bedekt met een dikke laag stof, maar volgens Nico Aaldering verkeert het overvloed van de collectie in een originele staat. “De klassiekers zijn in goede conditie weggezet”, vertelt hij aan het AD. “De eigenaar demonteerde de bougies en liet volgens een nauwgezet schema de motoren van de auto’s zo nu en dan even ronddraaien op de accu, zodat deze niet vast kwamen te zitten.”

Start van de autoveiling

Momenteel zijn alle modellen gehuisvest in de karakteristieke kerk en het tweede gebouw, waardoor de gehele collectie nu onder één dak zit. “Deze barnfind-collectie is echt een unieke kans voor autoliefhebbers en verzamelaars over de hele wereld om hun collectie uit te breiden”, menen Nico en Nick Aaldering. “We zijn erg blij dat we deze auto’s via Classic Car Auctions kunnen veilen en kijken ernaar uit om te zien hoeveel interesse er is in deze prachtige collectie.”

Op 19 mei kunnen autoliefhebbers hun hart ophalen, want dan begint de veiling van de barnfind. Maar voor het zover is kunnen belangstellenden op een aantal data langsgaan om rond te kijken tussen het klassieke aanbod.

Barnfind