Burenruzies. Ze zijn er in allerlei vormen en maten, maar in het geval beide partijen beschikken over enorme hoeveelheden financiële middelen, wordt het een stuk gecompliceerder en smeriger.

Steenrijke Amerikanen nemen het jarenlang tegen elkaar op in de rechtbank

Ooit woonden de Fins-Canadese modemagnaat Peter Nygard en de Amerikaanse investeerder Louis Bacon in vrede naast elkaar. De buren resideerden op een paradijselijk eiland van de Bahama’s in de weelderige baai Clifton Bay, totdat er een geschil onderstond wat uitmondde in een decennia aan juridisch moddergooien.

Het flamboyante feestbeest Nygard, oprichter van damesmodebedrijf Nygard International, organiseerde rumoerige en exclusieve feestjes op zijn landgoed. Volgens The New York Times bestond zijn hoofdverblijf uit “een nagemaakte Maya-tempel, sculpturen van rookademende slangen en een disco met een stripperpaal.”

Bad Neighbours

Bacon, oprichter van hedgefonds Moore Capital, wiens vermogen wordt geschat op $ 1,6 miljard, stond niet op de gastenlijst, maar moest wel zien te leven met de geluidsoverlast. Kortom: los van hun enorme rijkdom hebben ze maar weinig met elkaar in gemeen.

In 2005 was de situatie zo uit de hand gelopen dat Bacon niet alleen zijn oprit liet vernieuwen, maar ook nieuwe muren liet plaatsen. Allemaal om geen of minder last meer te hebben van de buitensporige feesten van zijn rumoerige buur. Die werkzaamheden verliepen niet bepaald soepel: door problemen met de waterafvoering ontstond er een muggenplaag.

Wat volgde was een reeks aan rechtszaken – minstens 25 rechtszaken in vijf rechtsgebieden – waarbij beide partijen miljoenen aan schadevergoedingen eisten. Gedurende de langlopende procedure bezochten de mannen nauwelijks meer hun residentie op het Caribische eiland.

Lastercampagne door Peter Nygard

Hoewel het erop leek dat er nooit een einde zou komen aan de zaak, heeft de rechter in New York besloten dat Nygard moet gaan dokken. Als straf voor de lastercampagne, waar hij miljoenen aan uitgaf. Nygard verspreidde onder meer op social media dat Bacon betrokken zou zijn bij de dood van één van zijn werknemers en nauwe banden zou onderhouden met de Klu Klux Klan.

Onjuiste en kwalijke beschuldigen, vindt de rechter. Peter Nygard moet nu in totaal $ 203 miljoen betalen. Dat bedrag dekt ook alle gemaakte juridische kosten.

“Canadese Jeffrey Epstein”

Het is niet de eerste keer dat de ontwerper op negatieve manier in de aandacht komt. Ongeveer drie jaar geleden werd de Fins-Canadese bejaarde opgepakt door de Canadese politie wegens beschuldigingen van seksueel misbruik, afpersing en vrouwenhandel.

Hij zou tientallen slachtoffers hebben gemaakt. Drie keer raden waar deze onheuse praktijken plaatsvonden? Juist ja, op de Bahama’s. In een van de rechtszaken werd tevens beweerd dat Nygard zijn bedrijf en werknemers gebruikte om jonge slachtoffers (“vers vlees”) te werven en hen te misbruiken.

Door de jaren heen zouden diverse beroemdheden, waaronder Michael Jackson, George Bush, Sean Connery, Oprah Winfrey, Robert DeNiro en Prince Andrew, het pand op de Bahama’s bezocht hebben, waardoor het verhaal een aantal gelijkenissen kent met die van Jeffrey Epstein. Het leverde Nygard de bijnaam “de Canadese Jeffrey Epstein” op.

In 2020 vroeg bedrijf van Nygard een faillissement aan. Hierdoor is het onzeker of Bacon daadwerkelijk zijn schadevergoeding zal vangen.