Rembrandt Harmenszoon van Rijn, algemeen bekend als Rembrandt, wordt beschouwd als een van de grootste kunstenaars in de Europese geschiedenis. Na bijna 200 jaar uit beeld te zijn geweest zijn twee portretten toegeschreven aan de Gouden Eeuw-schilder: “Historische herontdekking!”

Twee portretten van Rembrandt herontdekt

Hoewel de Leidenaar in 1669 in Amsterdam kwam te overlijden, is zijn nalatenschap levendiger dan ooit. Enkele van zijn beroemdste schilderijen zijn De Nachtwacht, De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp, De Staalmeesters en De storm op het meer van Galilea.  Dat zijn schilderijen nog altijd een gigantische waarde vertegenwoordigen, blijkt wel uit het aanschafbedrag van De Vaandeldrager. Afgelopen jaar kocht de Nederlandse overheid dit schilderij op voor in totaal € 150 miljoen van Frankrijk.

Ook Rembrandts invloed op volgende generaties kunstenaars is groot geweest. Zijn innovatieve technieken, gebruik van licht en schaduw en zijn vermogen om emoties over te brengen, hebben door de geschiedenis heen talloze schilders geïnspireerd. Hij wordt beschouwd als een sleutelfiguur in de ontwikkeling van de westerse kunst en blijft een icoon van artistieke uitmuntendheid.

Door de jaren heen zijn een aantal schilderijen (her)ontdekt die het werk van de Nederlander blijken te zijn geweest. Waaronder meest recent twee herontdekte portretten genaamd Jan en Jaapgen – bekenden van Rembrandt- uit 1635. Deze twee worden binnenkort aangeboden op een veiling door Christie’s. Niet voor het eerst, want in 1824 werden de portretten ook al geveild als werken van Rembrandt. Daarna kwamen de schilderijen in handen van een onbekende Britse familie en raakten ze vergeten. Totdat de Amerikaanse kunsthistoricus wijlen Walter Liedtke in 2007 publiceerde over de portretten.

Onderzoek door Rijksmuseum

Om er zeker van te zijn dat de werken daadwerkelijk afkomstig zijn van Rembrandt, heeft het veilinghuis aan het Rijksmuseum gevraagd om een onderzoek te doen. Daaruit blijkt dat het inderdaad gaat om het werk van de legendarische Nederlandse schilder.

Directeur Taco Dibbits zegt dat het materiaal en de technieken overeenkomen met die door Rembrandt toegepast zijn. “Dan zou het ook nog om portretten van leerlingen kunnen gaan. Maar op basis van andere feiten, onder meer over de herkomst, ondersteunen wij de toeschrijving van Christie’s aan Rembrandt”, vertelt Dibbets aan het NRC.

Christie’s rept in het persbericht over een “historische herontdekking” en aankomende zomer worden beiden werken afgehamerd. De opbrengst worden geschat tussen de € 5,7 en € 9 miljoen. Belangstellenden kunnen op 6 juli in London een poging wagen om de twee kleine portretten van bijna 200 jaar oud bij hun collectie te voegen.