Iedere baan heeft zo z’n voor- en nadelen, maar sommigen op deze wereld nemen nergens genoegen mee. Werken? Nee joh. De 28-jarige Shoj Morimoto heeft er zelfs z’n baan van gemaakt. U kunt hem boeken voor omgerekend € 60 en dan komt hij weinig tot niets doen.”Mijn werk is om daar te zijn waar mijn klanten willen dat ik ben. Verder doe ik eigenlijk niets anders dan makkelijke dingen.”

Shoj Morimoto

Echter is ‘niks’ een slechte taakomschrijving, want de Japanner doet wel degelijk iets. Zoals iemand in de reacties onder een video opmerkt: “Hij doet iets heel belangrijks, kameraadschap genaamd, dat bijna niet bestaat in ontwikkelde landen.” Morimoto wordt geboekt voor allerlei redenen, heeft ongeveer vier cliënten per dag en vraag zo’n 10.000 yen, ongeveer € 70, per uur.

Hij heeft inmiddels een vaste klantenkring van mensen die hem regelmatig boeken, zoals een inwoner van Tokio die hem ondertussen al maar liefst 270 keer heeft ingehuurd.

Voorbeelden zijn reisjes naar een park of om met een andere volwassene tijd spenderen in een speeltuin. Een andere wildvreemde man vroeg hem om mee te komen naar een treinstation om zich vervolgens door Morimoto te laten uitzwaaien. Ondanks deze banale dingen wijst de Japanner ook weleens verzoeken af. Een zware koelkast tillen tijdens een verhuizing was teveel moeite en als wat seksueel getint is slaat hij ook af.

“Is het spannend voor je om alleen een winkel binnen te stappen? Ik kan je daarbij helpen”, liet Morimoto eerder via sociale media weten richting mensen met sociale angst. „En ik ben er ook als je iemand nodig hebt om voor je in de rij te staan.” In eerst instantie was Morimoto gratis te boeken, maar toen de boeking zich opstapelde, besloot hij er zijn werk van te maken. Vanwege zijn absurde manier van ‘werk’ heeft hij een heel leger aan volgens op zijn social media-kanalen opgebouwd, zoals 250.000 volgers op Twitter.

Eenzaamheid in Japan

Japan heeft een groot aantal eenpersoonshuishoudens en eenzaamheid en zelfmoord zijn veelvoorkomend. Er is, in vergelijking met andere landen, over het algemeen weinig sociale interactie tussen de inwoners. Cybersecurity-bedrijf Kaspersky besloot en vragenlijst te delen waaruit bleek dat 55,6 procent van de Japanse respondenten zich eenzaam voelde nog voordat de pandemie begon. Ook de keiharde werkcultuur heeft invloed op de mentale gesteldheid van Japanners.

Initiatieven als die van Morimoto komen aanvankelijk absurd over, maar hebben wel degelijk een belangrijk effect op talloze individuen. Naar eigen zeggen heeft Morimoto in de afgelopen vier jaar circa 4000 mensen gezelschap gehouden op allerlei uiteenlopende manieren.