De Franse middenvelder N’Golo Kanté gaat het Engelse Chelsea verruilen voor het Saoedische Al-Ittihad, waar hij ploeggenoot van de al eerder bij Real Madrid vertrokken Karim Benzema wordt. En zo is de Frans-Malinese middenvelder de volgende die voor het Saoedische regime en de gigantische oliedollars zwicht. Saoedi-Arabië wil zich middels sport namelijk in een beter plaatje manoeuvreren en daar heeft het veel geld voor over. Eerder zwichtte de Portugese superster Cristiano Ronaldo al, en nu ook Benzema en Kanté.

Kanté, misschien wel de meest ‘gewone’ voetballer

N’Golo Kanté wordt gezien als misschien wel de meest gewone voetballer ter wereld. De middenvelder reed tot voor kort nog in een oude Mini Cooper uit 2015, die hij nog had uit de tijd dat hij bij Leicester City speelde. Het was altijd zijn droom in de Premier League te geraken en de Mini Cooper was zijn eerste auto aldaar. Kanté voetbalt totaal niet voor de pracht en praal, en dus is het des te wranger dat ook hij de stap naar Saoedi-Arabië maakt.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door N’Golo Kanté (@nglkante)

De 32-jarige middenvelder begon zijn profcarrière bij het Franse Caen en maakte in 2015 de transfer naar zijn zo gedroomde competitie. Hij tekende bij Leicester City en werd met die club, tot ieders verrassing, landskampioen in 2016. Kanté wordt geroemd vanwege zijn uithoudingsvermogen. Hij wordt ook wel ‘de man met de ijzeren longen’ genoemd.

Na het kampioensjaar vond een leegloop plaats bij het inmiddels naar de Championship gedegradeerde Leicester en Kanté ging naar Chelsea, waar hij in totaal zeven jaar actief was. De middenvelder wist met de West-Londense club een landstitel, de FA cup, de Europa League en de Champions League te winnen. In 2018 werd hij met de Franse nationale ploeg wereldkampioen. Afgelopen seizoen ging gepaard met veel blessureleed, en dus kwam hij niet veel aan spelen toe. Nu maakt hij dus de stap naar het Saoedische Al-Ittihad.

Saoedi-Arabië exploiteert zich door aantrekken grote voetballers

Kanté is de derde echte ster die de stap naar het Midden-Oosterse land maakt. Bij Al-Ittihad wordt hij ploeggenoot van Karim Benzema, die een aantal weken geleden van Real Madrid overstapte. Naar verluidt gaat Kanté in Saoedi-Arabië zo’n € 100 miljoen per jaar verdienen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Fabrizio Romano (@fabriziorom)

Saoedi-Arabië wil van haar controversiële imago af en probeert het land, waar mensenrechtenschendingen nog altijd aan de orde van de dag zijn, aantrekkelijker te maken. Daarvoor strikte het onlangs Lionel Messi, die als een soort ambassadeur een goed woordje doet over het land. Ook hij kon de stap maken naar dat land, bij Al-Hilal dit keer, maar de Argentijnse sterspeler kiest waarschijnlijk voor een avontuur bij Inter Miami in Amerika.

Ook Cristiano Ronaldo zwichtte, en hij maakte de stap naar de club Al-Nassr, dat tweede eindigde in de Saoedische competitie achter Al-Ittihad. Naar verluidt verdient hij bij die club zo’n € 72 miljoen per jaar. Bij Benzema is er nog een schepje bovenop gedaan. Volgens doorgaans goed geïnformeerde transferspecialisten gaat de geboren Lyonnais zo’n € 100 miljoen per jaar verdienen.