De voortvluchtige Bosnisch-Nederlandse Mirza G. is ingerekend door de Spaanse politie op aanvraag van het Fugitive Active Search Team in Nederland. De Bredanaar werd december jongstleden veroordeeld tot vier jaar celstraf, maar wist zijn straf te ontkomen door naar Spanje te vluchten en zo van de radar te verdwijnen. Maar daar was niet van lange duur.

Voortvluchtige Nederlander opgepakt in Spanje

Een gevangenisstraf is echter niet het enige dat hem boven het hoofd hangt. Nu de Nederlander weer in hechtenis zit, is het Openbaar Ministerie uit op zijn bezittingen: dure auto’s, horloges, juwelen en panden, allemaal financierend met misdaadgeld. Ook wil het OM € 3 miljoen aan cashgeld van de veroordeelde vorderen.

In het strafrechtdossier tegen G. en zijn vrouw Rosa, die achttien maanden cel kreeg, wordt een interessante situatie geschat. Hoewel hij een behoorlijke waslijst op zijn kerfstok heeft, leefde hij samen met zijn partner als een vorst in het Spanje. Daarvoor zou hij op illegale wijze onder meer acht panden hebben gekocht, in zowel de binnenstad van Breda als in woonwijken, met een gezamenlijke waarde van € 2,4 miljoen.

“Ze leefden een luxe leven met BMW’s, een Porsche Cayenne en een Hummer. In hun woning vond de politie pgp-telefoons (daarmee kun je versleutelde berichten sturen, red.), Rolex-certificaten en een schoenencollectie met een dagwaarde van € 8.000 euro”, schreven de officieren in 2022 op.

Prominente rol in internationale witwasconstructie

Daarbovenop zou er € 572.000 cash op rekeningen gestort. Volgens zijn advocaten – Louis de Leon en Gerard Spong – heeft hun cliënt alle investeringen verricht met geleend kapitaal uit voornamelijk zijn geboorteland Bosnië en Herzegovina, maar dat geloofde de rechtbank niet. Zij zien meer in de theorie dat Mirza G. een rol speelde in een internationale witwasconstructie waarin geld via Bosnië, Slovenië en Spanje naar Nederland werd gesluisd.

In 2019 hield de internationale politieactie een grote operatie: in zeker vijf landen vonden tientallen invallen en aanhoudingen plaats. Ook in Breda. Uit gegevens van Europol en de politie in Bosnië en Herzegovina bleek dat G. al jaren wordt gezocht wegens “betrokkenheid bij internationale smokkel van verdovende middelen”.

Op de vlucht voor zijn criminele neef

Via zijn advocaten liet G. weten echter niet op de vlucht te zijn voor de Nederlandse opsporingsdiensten, maar juist voor zijn eigen neef Edin G, leidinggevende van het Dino-kartel en volgens de Amerikaanse opsporingsdienst DEA een zakenpartner van Marengo-kopstuk Ridouan Taghi. “Hij is bang te worden doodgestoken”, aldus zijn advocaten. Mirza deed eind 2020 aangifte omdat zijn neef een half miljoen op zijn hoofd zou hebben gezet. Een gezellige familie, zo blijkt.

G. was zelf niet aanwezig bij de uitspraak. Naar verwachting wordt hij binnenkort naar Nederland overgebracht om hier zijn straf uit te zitten.