Eén van de bouwloodsen van de gerenommeerde scheepswerf Lürssen in het Duitse Lemwerder is geteisterd door een brand.  Door vonken die vrijkwamen tijdens laswerkzaamheden aan de nieuwe romp van een nieuwe jacht vloog een stak de plastic ventilatiebuizen in de buurt in fik, waardoor een enorme brand ontstond. Het vuur verspreidde zich al gauw en omwonenden zagen vlammen uit het dak van de bouwlocatie komen.

Het jacht is ongedeerd gebleven

De hal werd onmiddellijk ontruimd en de brandweer werd gebeld. Zij kwamen binnen enkele minuten met een 95-koppig team ter plaatste om de brand te doven. Hoewel de schade beperkt bleef, zal het ongeluk de werf naar schatting € 70.000 kosten, schrijft YachtCharterFleet. Bovendien zijn er gelukkig geen mensenlevens in gevaar gekomen. Er is alleen een melding van een 31-jarige medewerker die naar het ziekenhuis gebracht, omdat hij rook zou hebben geïnhaleerd. Hij zou het naar omstandigheden goed maken.

“We zijn verheugd te kunnen melden dat dankzij de onmiddellijke reactie van onze eigen brandweerlieden ter plaatse en de brandweer van Lemwerder, de lokale brand in de scheepsbouwhal op de Lemwerder-scheepswerf snel onder controle was en geblust. Er is geen schade aan het schip toegebracht”, aldus een woordvoerder van Lürssen.

Tweede brand in amper vijf jaar tijd

Misschien moet er toch wat gedaan worden aan de brandveiligheid op deze scheepsloods, want dit is de tweede brand in nog geen vijf jaar tijd. In brak namelijk een soortgelijke brand uit op dezelfde scheepswerf. Toen werden ruim 150 brandweerlieden opgeroepen die in de vroege morgen met man en macht aan het blussen gezet werden. Het jacht waar op dat moment aan gewerkt werd was onherstelbaar verwoest.

Tot op heden heeft Lürssen nog geen officiële verklaring naar buiten gebracht over het incident. Wellicht zijn ze te druk met de bouw van het 114.20 meter lange project Cosmos en het 122 meter lange superjacht Project Jag.