Het klinkt als de verhaallijn voor een zoetsappige Disney-film, maar voor Mei Zhiqiang is het de werkelijkheid. De 27-jarige man uit China was als peuter geadopteerd door een familie van miljardairs. Hij groeide op in een zeer luxe lifestyle, maar zodra hij de kans kreeg vertrok hij per direct terug naar zijn biologische familie.

Mei Zhiqiang werd op 2-jarige leeftijd ontvoerd en ondergebracht bij miljardairs

Zoals het spreekwoord luidt: ‘geld maakt niet gelukkig.’ Mei Zhiqiang is hier een goed voorbeeld van. Het was 1997 toen hij als 2-jarige peuter tijdens het spelen werd ontvoerd door mensenhandelaren. Hij werd verkocht aan een familie, die hem kort daarna weer dumpten omdat hij te ‘mager en zwak’ zou zijn.

Uiteindelijk kwam de Chinese jongen goed terecht, bij een miljardairs-familie zich om hem bekommerde en zeer goed voor hem zorgde. Samen met zijn twee zussen en jongere broer – de biologische kinderen van zijn adoptieouders – leidde hij een luxe leventje. Al met al klinkt dat als een droom die uitkomt. Toch bleek het voor Mei Zhiqiang niet zo te zijn.

De 27-jarige ziekenhuismedewerker vertelt dat ondanks dat hij welvarend was opgegroeid, hij altijd een leeg gevoel bleef ervaren. Alle luxe en geld hielpen niet met zijn gedachtes dat hij anders was dan zijn broer en zussen. Daarom besloot hij gelijk toen zijn biologische ouders contact met hem opnamen, om zich weer met hen te herenigen.

Ouders lieten de hoop niet varen

Mei Zhiqiang’s ouders – die overigens ook multimiljonairs bleken te zijn – gaven nooit op met het zoeken naar hun vermiste zoon. Het heeft ze twee-en-een-halve decennia gekost om hun zoon terug te vinden.

Foto: screenshot YouTube

Ondanks zijn afwezigheid wilden ze ervoor zorgen dat hij wist dat zijn bestaan voor hen ertoe deed, door bijvoorbeeld elk jaar een taart te kopen voor zijn verjaardag – al kregen ze nooit een hap door hun keel. Andere familiereüniedagen zoals de midherfst- en lentefestivals konden ze ook niet goed vieren. Zijn ouders kochten zelfs een huis voor hem, overtuigd dat hij ooit terug zou keren. Gelukkig gebeurde dit ook. Met behulp van een vriend konden ze Mei Zhiqiang’s DNA matchen en zo zijn locatie ontdekken, waardoor ze eindelijk hun verloren zoon weer op het spoor zijn gekomen.

De 27-jarige liet zijn miljarden-familie achter om te gaan wonen en werken bij het familiebedrijf van zijn biologische ouders, een bedrijf in hotelbenodigdheden. Zijn vader, Mei Xianhua, vertelde dat hij zijn zoon hoopt het familiebedrijf te leren runnen, zodat hij deze uiteindelijk over kan nemen van zijn vader.

‘Ontvoerde jonge meester’

Mei Xianhua zei: ‘Hoe rijk ze ook zijn, hun liefde is anders dan die van ons – de liefde van biologische ouders.’ Ook Mei Zhiqiang zelf geeft aan dat het niet vreemd voelt, omdat hij voelt dat de liefde van zijn biologische familie oprecht is. Daarnaast zegt hij in de toekomst een gewoon leven te willen leiden.

Op Chinese sociale media ging zijn verhaal viraal en het leverde hem twee bijnamen op: ‘de natuurlijk geboren fu er dai’ (rijke tweede generatie) en de ‘ontvoerde jonge meester’.

https://youtu.be/SQILFyJFQoo

Niet het enige verloren kind

Ondanks dat het verhaal alle ingrediënten heeft voor een succesvolle blockbuster, vinden dit soort taferelen vaker plaats in het land van alleenheerser Xi Jinping. Volgens de South China Morning Post (SCMP) was er tussen 1980 en 2010 sprake van veel kinderontvoeringen in China, net nadat de toenmalige president Deng Xiaoping in 1980 de eenkindpolitiek oplegde. Ondertussen zijn verhalen van verloren kinderen die weer herenigd zijn met hun familie vrij normaal geworden in het Chinese bestaan.

Hoewel het aantal gevallen van kinderhandel in het land aan het afnemen is, blijft het een hardnekkig probleem. Beleidsmakers zeggen het een topprioriteit te maken om dit de komende jaren aan te pakken.