Françoise Bettencourt Meyers wordt gezien als de rijkste vrouw ter wereld. De Franse zakenvrouw heeft daar niet al te veel moeite voor hoeven doen, aangezien haar grootvader dé oprichter is van het wereldberoemde cosmeticabedrijf L’Oréal. Hoewel haar ouders ultiem gebruik maakte van hun fortuin, leeft Françoise relatief gezien een best doorsnee bestaan.

De rijkste vrouw van de wereld

Net als Fransoos Bernard Arnault, de rijkste man van de wereld, is Françoise Bettencourt Meyers zoals haar naam eigenlijk al verklapt, geboren en getogen in Frankrijk. Selfmade is ze alleen niet: Françoise is de kleindochter van L’Oréal-oprichter Eugène Schueller, die in 1907 een haarverf ontwikkelde en verkocht aan allerlei kappers in Parijs. Dat groeide later uit tot het wereldberoemde L’Oréal.

Binnen families kan geld nogal een ding zijn. Dat is bij deze Franse familie niet anders. De moeder van de Françoise leed aan dementie en nadat haar vader overleed, kwam huisvriend François-Marie Barnier steeds vaak over de vloer. Françoise vermoedde dat Barnier bezig was om de honderden miljoenen van haar moeder te stelen. Hij zou volgens haar misbruik maken van de eenzame, dove en de dementerende Liliane Bettencourct, maar volgens Liliane mocht ze Barnier best belonen voor hun vriendschap.

Dit leidde tot een pijnlijke, openbare rechtszaak, waarbij duidelijk werd dat Barnier € 200 miljoen van haar moeder had losgekregen en daarnaast stond er ook nog een legaat van maar liefst € 1 miljard in het testament. Enkele jaren later overleed Liliane Bettencourt en ging de volledige erfenis naar Françoise, waaronder een derde van de aandelen in L’Oréal.

Sinds 2017 is de waarde van de aandelen maar liefst verdrievoudigd en Françoise werd daarmee de rijkste vrouw ter wereld met een geschat vermogen van maar liefst $ 91,7 miljard. Maar wat doet de Française met al dit geld?

Het sobere leven van Françoise Bettencourt Meyers

Dat het fortuin haar een comfortabel leven biedt, is wel duidelijk, maar toch rijdt de Françoise niet rond in een luxe Rolls-Royce, koopt ze geen talloze vakantiehuizen of pronkt ze op een superjacht met talloze flessen champagne. Juist het tegenovergestelde is van toepassing, want als klein meisje zat ze graag achter de piano of met haar neus in de boeken. Dat is nog steeds niets veranderd, aangezien ze elke dag een paar uur per dag leest en haar vingers over de toetsen van haar piano laat glijden.

Eigenlijk leeft François een relatief sober leven. De toegewijde katholieke schrijft bijvoorbeeld graag boeken over alles wat te maken heeft met Griekse mythologie en de bijbel. Ook heeft de Françoise in 1987 de Bettencourt Schueller Foundation opgericht, non-profit organisatie die wetenschappelijk onderzoek, kunst en humanitaire doelen financieel ondersteunt.

Dat de Française van kunst houdt, blijkt ook uit haar donatie van € 226 miljoen voor restauratie van de door brand beschadigde Notre Dame. Ook Bernard Arnault schonk een immens bedrag voor de restauratie: € 200 miljoen.