Voor velen geldt Tupac Shakur als de meest legendarische artiest binnen de hiphop-scene. Het is naam die nooit zal worden vergeten en hij blijft geliefd bij nieuwe generaties luisteraars als een tijdloze icoon, ondanks dat hij een behoorlijk controversieel figuur was. Een veiling van veilinghuis Sotheby’s toont dat des te meer aan, met de veiling van een ring.

Muziek van Tupac Shakur blijft voortleven

De dood van Tupac Shakur op 25-jarige leeftijd op 13 september 1996, na een schietincident in Las Vegas, sloeg in als een bom in de nichè van muziekwereld. Nietsvermoedend zat hij in 1996 samen platenbaas Suge Knight in deze auto, waarna ze bij een stoplicht onder vuur werden genomen. Tupac werd geraakt door vier kogels en overleed zes dagen later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Toch blijft zijn nalatenschap voortleven. Zowel in de vorm van zijn muziek, als in de overgebleven spullen. Zo leverde zijn gouden ring met diamanten op een veiling in New York van Sotheby’s maar liefst $ 1 miljoen, omgerekend circa € 900.000, op. Het meest waardevolle hiphopartefact dat ooit is verkocht, aldus het veilinghuis.

Opmerkelijk is dat de experts inschatten dat de ring tussen de $ 200.000 en $ 300.000 zou opbrengen. De verkoop was onderdeel van een speciale hiphopveiling ter gelegenheid van 50 jaar hiphop, die dit jaar in augustus valt.

Tupac

Uiteraard is de ring voorzien van de nodige bling-bling, zoals dat gebruikelijk is in de hiphip-scene (Foto: Sotheby’s)

De ring is opgetrokken uit kostbare edelmaterialen, zoals goud, robijnen en diamanten, en heeft heeft de tekst Pac & Dada 1996, een ingegraveerd, een verwijzing naar zijn vriendin Kidada Jones. Tupac had de ring om zijn vingers tijdens laatste publieke optreden op de MTV Video Music Awards in 1996.

BMW 7-serie

Het is niet de eerste keer dat een eigendom van de Amerikaanse rapper wordt afgehamerd. Zo werd in 2021 opnieuw de BMW 7 Serie, inclusief kogelgaten van de moord, te koop aangeboden. Er werd $1.75 miljoen voor gevraagd.