Of je er nu als kind mee bent opgegroeid, of er op latere leeftijd bij bent gekomen: de Harry Potter-franchise wordt door velen zeer geliefd. Na 25 jaar is het verhaal over de jonge tovenaar nog steeds populair en blijven de fans terug komen voor meer. Van de boeken tot de films, tot zelfs pretparken en video games. De ‘Wizarding World’ is uitgegroeid tot een enorme gemeenschap aan toegewijde bewonderaars. En deze fans zijn zeker niet bang om in de buidel te tasten zodat ze deze wereld zelf mee kunnen maken.

Eerste boek van Harry Potter werd in 1998 uitgebracht

Zoals vele franchises die verfilmd zijn, begint het verhaal van de ‘boy who lived’ met een serie aan boeken: zeven in totaal. Harry Potter en de Steen der Wijzen is het eerste deel die uitgebracht werd in 1998. Het verhaal eindigde met Harry Potter en de Relieken van de Dood, die pas negen jaar later uitkwam in 2007.

Harry Potter

Foto: Harry Potter en de Steen der Wijzen (2001)

Door de jaren heen zijn de boeken in wel 80 verschillende talen uitgebracht, die door veel mensen werden gelezen en gewaardeerd. Eind 2018 kwam de totale winst van deze boekenreeks dan ook op $ 7,7 miljard, omgerekend € 7,2 miljard. Dit zal inmiddels, mede dankzij de lockdown-periode van de coronacrisis, ook zeker nog wel wat zijn toegenomen, zelfs als de meeste kenners al een set in hun huis hadden staan.

Van zeven boeken tot acht films

Maar bij de boeken is het niet gebleven. Dankzij het succes van deze magische serie, kwam er in 2001 een film uit van het eerste deel. De jonge Daniel Radcliffe was uitverkorene om de rol van kleine Harry te spelen, en iedereen was ‘betoverd’ door de verfilmde versie van zijn wereld. Het duurde tot 2011, toen deel 2 van de Relieken van de Dood uitkwam en daarmee het verhaal van de toverwereld eindigde. Maar dat was voor de fans niet het geval.

Harry Potter

Foto: Harry Potter en de Vuurbeker (2005)

Hoeveel is de Harry Potter-franchise waard?

In 2021 kwam de franchise op derde plaats te staan van meest opgebrachte film-franchises, direct onder Star Wars en Marvel. Met een astronomisch hoog bedrag van $ 9,2 miljard (!) is het een van de meest succesvolle verhalen in films alleen.

Maar de fans willen natuurlijk ook deel uitmaken van deze prachtige toverwereld. Speelgoed en merchandise zijn voor ruim $ 2 miljard verkocht en ook de dvd verkoop is goed voor $ 2 miljard. Alles meegerekend zijn Harry en zijn vrienden goed voor een bizar bedrag van $ 25 miljard, wat omgerekend € 23,4 miljard is!

Maar is dat echt zo verbazingwekkend? Naast de uiterst succesvolle films en de boekenreeks heeft de franchise ook pretparken die volop worden bezocht. En er is zeer recent ook een gloednieuw spel uitgekomen die zich afspeelt op de magische school waar Harry naartoe gaat: Hogwarts Legacy. Deze game is niet meegerekend in de $ 25 miljard uit 2021, maar is wel het meest verwachte spel van het afgelopen jaar! De cijfers van de videogame zijn nog niet bekend, maar we kunnen erop rekenen dat het de getallen weer flink doet stijgen.

En zo blijft de wereld van de magische Harry Potter nog jarenlang in leven.