Dat politiek en macht van buitenaf al jaren met elkaar verweven zijn is allang bekend. Dat is echter niet iets wat enkel gebeurd in bananenrepublieken, maar ook twee grenzen verderop, in Frankrijk. LVMH-oprichter Bernard Arnault – na Elon Musk de rijkste persoon ter wereld – wil namelijk dat president Macron zijn linkse premier Elisabeth Borne vervangt door een rechts alternatief.

Bernard Arnault zet voet tussen de deur bij Emmanuel Macron

Tijdens een eerdere ontmoeting tussen Arnault en Macron in juli dit jaar in het Élysée, Macrons werkpaleis, pleitte Arnault er volgens Politico voor om Elisabeth Borne te vervangen voor een rechtse politicus. Borne wordt immers als centrumlinks beschouwd. Borne werd door Macron benoemd toen haar voorganger, Jean Castex, op 16 mei 2022 zijn ontslag indiende. De centrum-rechtse Castex had zijn ontslag toegezegd als Macron herkozen zou worden om als geste naar de bevolking een progressief iemand in zijn plaats te zetten. Dat werd Borne, vroeger lid van de linkse Socialistische Partij en tegenwoordig van Macrons liberale partij Renaissance.

Dat schopt tegen het zere been van Arnault, hoewel niet helemaal duidelijk waarom. Hij zou liever de rechtse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin – tevens onbekend waarom – op de plaats van Borne zien. Darmanin poogde in het verleden al zonder resultaat premier te worden. Hij kwam onlangs weer in het nieuws als één van de hoofdverantwoordelijkheden tijdens de grote rellen in de voorsteden rondom de door een politie-optreden overleden 17-jarige Nahel. Het houdt wellicht verband met waar Arnault, die inmiddels een vermogen van boven de $ 200 miljard heeft,  vandaan komt. Hij werd geboren in Roubaix in Noord-Frankrijk, in de buurt van Lille. Deze regio staat bekend om de veelvuldige drugsoverlast en de torenhoge werkloosheid en is het schoolvoorbeeld van de onveilige Franse banlieues.

Een bijzondere wending

Het is een bijzonder verhaal, zeker omdat Arnault een openlijk supporter van Macron is. Tevens is hij goed bevriend met diens vrouw. Zich op een dergelijke manier uitlaten over politiek doet hij slechts zelden.

Dat er aan het verzoek van Arnault wordt voldaan is echter onwaarschijnlijk – zoals verwacht. Hoewel Frankrijk een presidentiële republiek is en Macron is als president staatshoofd en de premier is de voorzitter van de regering is, heeft hij niet de macht Borne zomaar uit haar positie te zetten. Hij mag premiers wel benoemen maar niet afzetten, dat moet het kabinet doen. Wel kan de president bij het kabinet een verzoek neerleggen voor zo’n ontslag.

Volgens Politico wilde geen van de betrokken partijen reageren op het nieuws.