In Amerika zeggen ze ‘crime doesn’t pay…’, maar deze drie criminelen bewijzen het tegendeel. Ze hebben enorme fortuinen vergaard door hun illegale activiteiten en behoren tot de rijkste criminelen ooit. Maak kennis met Al Capone, Leona Helmsley en Carlos Lehder en hun indrukwekkende vermogens.

Al Capone – Geschat vermogen: $1 miljard

Al Capone, ook wel bekend als “Scarface”, was een beruchte bootlegger in de jaren 20 en 30. Hij verdiende zijn fortuin door illegaal alcohol te verkopen tijdens de drooglegging in Amerika. Met een jaarlijks inkomen van meer dan $100 miljoen zou zijn vermogen vandaag de dag meer dan $1 miljard bedragen. Ondanks zijn criminele activiteiten stond Capone bekend om zijn royale donaties aan goede doelen, wat hem een positieve reputatie gaf in de publieke opinie. Ook reputatie is blijkbaar te koop.

Benieuwd hoe de gangster woonde? Bekijk de voormalige villa van Al Capone.

Leona Helmsley – Geschat vermogen: $8 miljard

Leona Helmsley was een invloedrijke zakenvrouw en vastgoedmagnaat in Amerika. Ze verwierf haar immense fortuin door vastgoedtransacties en investeringen in hotels. Met een indrukwekkend vermogen van $8 miljard was ze één van de rijkste vrouwen ter wereld. Helmsley stond echter ook bekend om haar autoritaire gedrag en werd vaak omschreven als de “Queen of Mean”. Uiteindelijk ging ze de bak in voor belastingontduiking, wat je technisch gezien ook een crimineel maakt.

Carlos Lehder Rivas – Geschat vermogen: $2,7 miljard

Carlos Lehder Rivas is wellicht minder bekend dan Al Capone en Leona Helmsley, maar zijn criminele activiteiten waren minstens zo lucratief. Als mede-oprichter van het beruchte Medellín-kartel was hij verantwoordelijk voor grootschalige drugssmokkel. Hij investeerde miljoenen dollars in een privé-eiland op de Bahama’s en een eigen vliegtuig om zijn smokkelactiviteiten te vergemakkelijken. Met een geschat vermogen van $2,7 miljard behoort Lehder Rivas tot de absolute top van rijke criminelen. Momenteel verblijft hij al meer dan twee decennia in een Amerikaanse gevangenis, waar hij vrij weinig aan zijn gouden bergen heeft.

Aan het eind van de rit blijkt toch maar dat misdaad niet loont: de drie individuen hierboven behoren dan wel tot de rijkste criminelen, ze zitten allemaal of vast of zijn dood. En wat is dan dat geld nog waard?