Nog twee nachtjes slapen en dan staat Koningsdag alweer voor de deur. Uit een peiling van het EenVandaag Opiniepanel blijkt dat het vertrouwen in Willem-Alexander en koningin Máxima nog nooit zo laag is geweest. Voornamelijk wegens het feit dat de Koninklijke familie het niet al te nauw nam met de coronaregels.

Terwijl het vertrouwen in Willem-Alexander in 2018 85% was, is daar in 2022 slechts 54% van over. Niet alleen omdat de coronaregels geschonden werden, maar ook omdat velen zich afvragen of een koningshuis nog wel aan de orde is anno nu. Dat lijkt ons het perfecte excuus om de auto’s waarin Willem-Alexander heeft gereden onder de loep te nemen.

Audi A8 L

Laten we maar meteen van start gaan met wellicht het automotive boegbeeld van de adelijke familie Oranje-Nassau. Juist ja, de Audi A8 L. In het midden van de Audi is bijvoorbeeld 45 centimeter extra aluminium toegevoegd, vanwaar de L in de naam, zodat te weinig beenruimte nimmer het geval is.

De L uitvoering is van zichzelf ook al langer dan de ‘normale’ A8, waardoor de totale lengte van de auto neerkomt op 5,72 meter en is de Duitse bepantserd. Daarmee komt het totaal gewicht uit op maar liefst 3725 kg.

Ford Sierra XR4x4

Willem-Alexander

Op 21-jarige leeftijd, toen hij de bijnaam ‘Prins Pils’ begon te verdienen, had Willem-Alexander al een keurige auto in zijn beheer. Namelijk een Ford Sierra XR4x4. Dit scheurijzer had onder de kap een 150 pk sterke 2,8-liter V6. Had inderdaad, want in 1988 reed hij ‘m in zijn studentenstad Leiden de plomp in.

Een nieuwsbericht uit die tijd suggereerde dat hij 65 km/u reed waar 50 was toegestaan en dat hij vervolgens tijdens een inhaalactie de macht over het stuur verloor, waarna hij in het water belandde. Hij kwam met de schrik vrij.

Volvo 850

Hij bleek hij niet van zijn fout geleerd te hebben, want drie jaar later was het weer raak. De meeste lezers die al wat langer op deze aardkloot rondwandelen zijn vast bekend met het ongeluk met de Volvo 850. In 2001 werd deze 850 50 kilometer ten noorden München total-loss gereden, terwijl hij samen met zijn toenmalige liefde Emily Bremers op weg was naar zijn wintersportbestemming in Oostenrijk.

Willem-Alexander reed volgens de politie op het moment van het ongeval 150 tot 160 kilometer per uur. “Dat is ter plekke toegestaan en het is ook niet onverantwoord hard”.

Echter is het Zweedse Volvo een populair gebleven onder de koning. Zo wordt hij vaak gespot in een Volvo S80 en schijnt ook een V70 gereden te hebben. Hedendaags neemt hij veelal plaats in een gefacelifte Volvo XC90 en de 54-jarige is ook niet vies van Audi.

Tesla Model X

Model X

Wat volgt, zijn twee compleet andere auto’s die we van hem gewend zijn. Beginend met de Tesla Model X die uiteraard in schril contrast staat met bijvoorbeeld zijn Volvo XC90. Willem-Alexander is meermaals gespot in een grijze Model X P90. Een simpele kentekencheck leert ons dat de Model X sinds 2016 één particuliere eigenaar heeft gekend, wat betekent dat ‘ie nog steeds in bezit van Willem-Alexander is.

Rolls Royce Wraith

Als trouwauto koos Willem Alexander destijds voor een Rolls Royce Wraith en is daarmee eigenlijk de eerste auto met échte klasse die we kunnen noteren.

Lees hier wat Koning Willem-Alexander en andere leden van het Koninklijk Huis als ‘zakcentje’ ontvangen.