Het is inmiddels al 111 jaar geleden dat de Titanic na een aanvaring met een ijsberg zonk, zo’n 650 kilometer voor de kust van Canada. Nog altijd hangt er een grote mystiek rondom de scheepsramp, en overblijfselen van het schip worden voortdurend voor grote bedragen geveild. Daar zou een eersteklas menukaart van het schip bij kunnen komen. Veilinghuis Henry Aldridge & Son veilt dit product namelijk. Het zou tot wel $ 86.000 kunnen opleveren.

De scheepsramp met de Titanic

De Titanic was het tweede van een drietal luxeschepen uit de Olympic-klasse, die een groot deel van het trans-Atlantische verkeer zouden moeten verzorgen. Het vaartuig werd gebouwd in de Noord-Ierse hoofdstad Belfast.

Op de eerste reis van de Titanic, van het Engelse Southampton naar New York, ging het echter gelijk gruwelijk mis. In de nacht van 14 op 15 april 1912 kwam de Titanic kort voor middernacht in aanvaring met een ijsberg. Een deel van de stuurboordzijde werd op verschillende plaatsen doorboord, en binnen drie uur was het schip gezonken. 1522 opvarenden kwamen daarbij om het leven. 705 personen wisten de scheepsramp wonderbaarlijk genoeg te overleven. Op 31 mei 2009 overleed de laatste overlevende van de ramp. Het ging om Elizabeth Gladys Dean, die op het moment van de ramp 2 maanden oud was. Dean werd 97 jaar oud.

De betreffende menukaart, die enkel in de eerste klas werd aangeboden, dateert van drie dagen voordat de Titanic zonk, namelijk 11 april 1912.

Eersteklas menukaart moet duizenden euro’s opleveren op veiling

Het gebeurt vaker dat menukaarten afkomstig van de Titanic, waar overigens vaak replica’s van zijn gemaakt, worden geveild. In 2012 werd een eersteklas menu van de laatste lunch van de lijnboot verkocht voor $120.000, terwijl een menu van het laatste eersteklas diner in 2015 $118.000 opleverde.

Ditmaal gaat het om een eersteklas menukaart waarop een rijke, extravagante maaltijd voor eersteklas gasten wordt gesuggereerd. Hun opties omvatten zalm met Hollandaise, lentelam met muntsaus, entrecote met mierikswortelroom en wilde eend met portwijnsaus. De bijgerechten varieerden van puree en pastinaak tot gekookte nieuwe aardappelen, terwijl het dessert Victoria-pudding, abrikozenbordaloue of Frans ijs kon zijn. Naast de lijst met gerechten die die avond werden geserveerd, toont het menu een rode White Star Line-vlag in reliëf en waterschade.

Naast het menu van 11 april verkoopt Henry Aldridge & Son ook andere spullen uit de Titanic, waaronder een tartan deken die is teruggevonden uit een reddingsboot, welke naar verwachting $ 122.568 zal opbrengen, en een zakhorloge van een slachtoffer met een geschatte oplevering van $ 98.054. De betreffende menukaart brengt naar verwachting een bedrag van $ 86.000 op.