Het West-Afrikaanse land Nigeria is door verschillende factoren nog altijd één van de armste landen ter wereld. Een plan van de regering aldaar om een presidentieel jacht van maar liefst $ 6 miljoen te kopen is dan ook verworpen. Dat besluit kwam tot stand als reactie op publieke verontwaardiging over de extra rijkdom die de regering zichzelf hiermee zou verschaffen, terwijl grote delen van de Nigeriaanse bevolking gebukt gaan onder een ernstige economische crisis.

Nigeria is één van de armste landen ter wereld

Als het West-Afrikaanse land Nigeria in het nieuws is, is dat bijna altijd negatief. Met zo’n 215 miljoen inwoners is de voormalige Britse kolonie die 23 keer zo groot is als Nederland één van de meest dichtbevolkte landen ter wereld. De hoofdstad is Abuja, het economisch centrum is de miljoenenstad Lagos, gelegen in het zuiden van het land. Nigeria heeft de grootste economie van het continent Afrika, met een bruto binnenlands product van zo’n omgerekend € 440,8 miljard. Dat heeft het land mede te danken aan de gigantische Nigerdelta, een gebied in het oosten van het land. Daar ligt een gebied rijk aan vruchtbare grond en bodemschatten zoals olie, gas, kolen, tin, ijzer en zink, waar het land jaarlijks een fortuin mee binnenhaalt.

Nigeria heeft zoals gezegd echter ook een keerzijde. Hoewel het dus de grootste economie van Afrika heeft, leeft meer dan 60% van de bevolking onder de armoedegrens – waarbij komt kijken dat de inflatie vorig jaar liefst 26,7% bedroeg. Het staat dan ook op plaats 133 op de lijst met hoogste bbp per hoofd van de bevolking. Ter vergelijking: in de lijst staan in totaal 180 landen. Dat is niet het enige. Nigeria wordt volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International al jarenlang geteisterd door politieke instabiliteit, ondervoeding en de aanwezigheid van zeer gevaarlijke organisaties. Het is dan ook één van de onveiligste landen ter wereld, en voor westerlingen zelfs levensgevaarlijk. Met name de Nigerdelta geldt als onherbergzaam terrein voor buitenlanders.

Het land staat dus bol van de problemen, maar ondanks dat wilde de in mei aangestelde president Bola Tinubu $ 6 miljoen vrijmaken om een presidentieel jacht aan te schaffen. Dat stuitte logischerwijs op veel weerstand.

Nigeriaanse president wilde presidentieel jacht van $ 6 miljoen aanschaffen

President Tinubu trad zogezegd in mei aan om, naar eigen zeggen, verkwistende uitgaven terug te dringen en financiële problemen te verlichten. Hij stelde echter de aankoop van het jacht voor in een aanvullende begroting die aan de Nationale Vergadering, de Nigeriaanse Tweede Kamer, werd voorgelegd. Mensenrechtenactivisten en burgers hadden echter kritiek op deze stap en benadrukten de gigantische economische verschillen in het land.

Zodoende werd het plan van de president verworpen en hebben wetgevers de toewijzing van $ 6 miljoen omgebogen naar een verhoging van het budget voor studieleningen, waardoor de financiering ervan werd verdubbeld. Ondanks de controverse rond de aankoop van het jacht verduidelijkte de woordvoerder van president Tinubu, Temitope Ajayi, dat het verzoek om het jacht afkomstig was van de marine, daarbij verwijzend naar operationele vereisten. Het is natuurlijk nog afwachten in hoeverre dat waar is. Het is een kwestie die in Europa, weliswaar in veel mindere mate, ook speelt. Zo betaalt het Europees Parlement € 1,9 miljoen per jaar voor een kantoor dat slechts vier dagen par maand open is.